Mainos

Suomen Pankki: Talous kääntyy miinukselle

Maailman rahoitusmarkkinoiden kriisiytymisen myötä Suomen talouden näkymät ovat heikentyneet nopeasti. Suomen Pankki on tarkistanut lähivuosien kasvuennusteitaan merkittävästi.

Vuonna 2009 Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan supistuvan 0,5 %, eikä vuoden 2010 kasvukaan yllä kuin 0,7 prosenttiin.

- Maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet poikkeuksellisen nopeasti. Talouspolitiikan keinoilla voidaan pehmentää talouden heikkenemistä mutta ei kuitenkaan estää sitä, arvioi pääjohtaja Erkki Liikanen.

Vielä syyskuussa Suomen Pankki ennusti burttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna 2,3 prosenttia.

Monissa kehittyneissä maissa kokonaistuotanto on viime kuukausina supistunut, ja myös kehittyvien talouksien kasvu on nopeasti hidastumassa.

Kansainvälisten järjestöjen uusimpien ennusteiden mukaan maailmantalouden kasvu on jäämässä vuonna 2009 selvästi hitaammaksi kuin viime vuosina, ja useissa maissa kokonaistuotannon ennustetaan supistuvan.

Suomen Pankin ja Rahoitustarkastuksen yhteisissä laskelmissa on testattu myös pankkien kykyä selviytyä ennakoitua syvemmästä taantumasta. Stressitestin tulosten mukaan pankkien kannattavuus heikkenisi, mutta pankkisektori kokonaisuutena selviäisi oletetusta tilanteesta tyydyttävästi.

Työttömyysaste kääntyy nousuun

Toimistopäällikkö Veli-Matti Mattila Suomen Pankin rahapolitiikan ja tutkimuksen osastolta sanoo, että tilannetta voi hyvin kutsua taantumaksi.

- Ensimmäistä kertaa sitten lamavuosien arvioidaan, että Suomessa työttömyysaste kääntyy nousuun. Arviomme on, että tässä ensi ja seuraavan vuoden aikan työttömyys voi meillä lisääntyä jopa noin 70 000 hengellä.

Mattilan mukaan työllisyys voi vähentyä vieläkin enemmän. Hän sanoo, että todennäköisesti käy niin, että moni eläkkeelle siirtymiseen oikeutettu myös siirtyy eläkkeelle lähiaikoina. Tällä tavoin työvoimapanoksen pieneneminen on vielä suurempaa kuin työttömyyden nousu.

Mattila sanoo, että Suomen Pankin ennusteet kuvaavat todennäköisintä kehityskulkua.

- Joidenkin mielestä huonoimmissa ennusteissa voi siintää uuden laman mahdollisuus, mutta se ei ole missään nimessä se todennäköisin kehityskulku tämän hetken näkökulmasta. Jos jotain positiivista haluaa tästä hetkestä löytää, niin se on se mitä inflaatiolle on tapahtumassa Suomessa.

Mattilan mukaan inflaatio on meillä voimakkaasti hidastumassa ja palaamassa kahden prosentin paikkeille. Se tarkoittaa, että kansalaisten näkulmasta rahanarvon heikentyminen vähenee ja tulojen ostovoima säilyy paremmin kuin aiemmin.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot