Mainos
Mainos

Suomi lamassa, parempaa tulossa

Suomen talouden tilaa on turha kaunistella - Suomen talous on lamassa. Näin arvioivat Huomenta Suomen vieraina olleet ekonomistit.

-Tämä on lama. BKT supistuu koko vuoden ajan ja työttömyys nousee, tiivistää Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila.

Ennustajan tehtävä on epäkiitollinen, mutta ekonomistit arvioivat, että tämä vuosi on jo menetetty, mitä bruttokansantuotteen kasvattamisen tulee. Parhaassa tapauksessa ensi vuonna päästään nollakasvuun, ja todelliseen kasvuun vuonna 2011.

Valtion kasvavasta velkataakasta ei ole suuria murheita, sanovat sekä Sampo Pankin että Suomen Yrittäjien ekonomistit.

- Tänä vuonna on otettu kolme miljardia velkaa, ja se on aika lailla pakko. Finanssipolitiikkahan on aina tällaista kompromissien hakemista. Millä kompromissilla talous menee pitkällä aikavälillä parhaiten eteenpäin, sitä tässä haetaan, analysoi pääekonomisti Timo Lindholm Suomen Yrittäjistä.

Vaikka hallitus onkin pakon edessä ja velkaa joudutaan ottamaan, syytä huoleen ei ole. Kansantalous on niin vahvassa kunnossa, että varaa velanottoon on.

Veronkevennykset luvattiin ennen kuin oli mitään tietoa finanssikriisistä.

- Hieman jälkiviisaasti voisi sanoa, että vähän vähempikin verotuksen keventäminen olisi riittänyt, sanoo Lauri Uotila.

- Suomi on kireän verotuksen maa, joten pitkän aikavälin kannustavat verotusratkaisut ovat paikallaan, sanoo Timo Lindholm.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme