Mainos

OP: Suomi liittynyt hitaasti junnaavien talouksien joukkoon

Suomi joutuu tyytymään tänä ja ensi vuonna runsaan prosentin talouskasvuun, ennustavat OP:n ekonomistit suhdannekatsauksessaan.

Tämän vuoden talouskasvuksi arvioidaan 1,1 ja ensi vuoden 1,2 prosenttia.

– Kasvu junnaa koko lailla paikallaan, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Talouskasvun esteenä on ennen kaikkea vienti. OP:n mukaan edellytykset viennin selkeämmälle elpymiselle ovat kasassa vasta vuonna 2018, vaikka kilpailukyvyn koheneminen ja vientikapasiteetin kasvu piristävät vientiä jo hieman ensi vuoden jälkipuoliskolla.

Heiskanen sanoo, että optimisti voi nähdä merkkejä tasaantumisesta Venäjälle ja Ruotsiin suuntautuvassa viennissä. Erityisesti vienti Venäjälle on sukeltanut jyrkästi parin vuoden aikana.

Heiskasen mukaan Britannian kansanäänestys erosta EU:sta ei ole aiheuttanut niin suuria vaikutuksia kuin pelättiin. Euroalueen talous kestää brexitin hyvin, ja Suomessakin vaikutukset jäävät vähäisiksi. OP:n arvion mukaan brexit nipistää Suomen viennistä 0,1-0,3 prosenttia.

Suomen talouskasvu ei nojaa vientiin eikä investointeihin vaan yksityiseen kulutukseen. Kulutus kasvaa ennusteen mukaan ensi vuonnakin, mutta aiempaa hitaammin muun muassa sen vuoksi, että reaalipalkat eivät nouse inflaation kiihtyessä.

Heiskanen huomauttaa, että kohtalainen talouskehitys on todennäköistä, mutta riskit ovat silti kallellaan heikompaan.

Yhdysvallat suurin riski

Ennusteen taustalla on arvio, että maailmantalouden kasvu jää tänä vuonna hieman viime vuotta hitaammaksi heikon alkuvuoden vuoksi. Olennaista elpymistä ei ole näköpiirissä ensi vuonnakaan. 

Heiskanen varoittaa, että Yhdysvallat on noussut maailmantalouden suurimmaksi riskiksi pitkään jatkuneen nousukauden jälkeen. Yhdysvalloissa ei ole vapaata tuotantokapasiteettia eikä tuottavuus nouse.

– Korkeasuhdanne alkaa vetää viimeisiään Yhdysvalloissa. 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot