Mainos

Suomi ottaa Venäjän puutullit esille pian

Puuntuonti on pudonnut puoleen, kun Venäjä otti kuun alussa käyttöön uudet tullimaksut ja havupuun lajittelusäädökset.

Venäjän asettamat esteet puun tuonnille Suomeen johtavat poliittisiin toimiin. Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen mukaan Suomi vie asiaa eteenpäin valtioiden välillä sekä poliittisella- että virkamiestasolla hyvinkin pian.

- Katsomme nyt, millä tavalla tämä asia voidaan ottaa esille, Lehtomäki sanoo.

Hänen mukaansa käytössä on erilaisia keinoja, kuten kirjelmöinti. Ministeriö käy myös keskusteluja suomalaisen puunjalostusteollisuuden kanssa siitä, mikä olisi paras tapa viedä asiaa eteenpäin.

Lehtomäki huomauttaa kuitenkin, että Venäjä voi tehdä omat ratkaisunsa. Venäjä ei esimerkiksi ole vielä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, joten WTO:n säännöksistä ei ole tähän hätään apua.

Suomi otti esille Venäjän puutullit jo pari vuotta sitten Euroopan unionissa, kun EU ja Venäjä neuvottelivat WTO-jäsenyyden ehdoista. Venäjän tuolloin antamat sitoumukset eivät ole voimassa ennen kuin maasta tulee WTO:n jäsen.

Ongelmat suuria

Lehtomäki kuvaa puun tuontiongelmia suuriksi Suomen metsäteollisuuden kannalta. Tuonti on pudonnut metsäteollisuuden arvion mukaan puoleen, kun Venäjä otti kesäkuun alussa käyttöön uudet tullimaksut ja havupuun lajittelusäädökset.

Tullimaksut nousivat, ja havupuut pitää jatkossa lajitella läpimitan mukaan. Käytännön muuttuminen on jumiuttanut puun tuonnin Venäjältä, sillä lajitteluun ei ole käytännön mahdollisuuksia. Jotkut Venäjän tulliasemista suhtautuvat joustavammin uusiin määräyksiin kuin toiset, joilla puun tuonti on keskeytynyt kokonaan.

Suomen metsäteollisuus ei ymmärrä perusteita venäläisten uusille vaatimuksille. Tullimaksu on sama läpimitasta riippumatta, joten maksujen keräämistä varten muutos on tarpeeton.

Jos venäläisen puun tuonti keskeytyy pitkäksi aikaa, erityisesti Kaakkois-Suomen metsäteollisuus ajautuu vakaviin vaikeuksiin. Tuontipuun osuus Suomen metsäteollisuuden puun käytöstä on runsas neljännes.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot