Mainos
Mainos

Suomi voi jäädä EVM:n ulkopuolelle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Suomelle jää EU:n huippukokousten linjausten jälkeen kaksi vaihtoehtoa. Joko se pitäytyy vanhalla kannalla yksimielisyydestä pysyvän vakausmekanismin EVM:n päätöksissä tai jää sopimuksen ulkopuolelle.

Hän ei näe muita vaihtoehtoja perustuslakivaliokunnan eilen antaman lausunnon valossa.

Urpilainen korosti, että jokaisella maalla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa asioihin, etenkin jos kyse on isoista rahoista.

Huippukokouksen päätelmien mukaan äänestyssääntöjä muutetaan niin, että tilanteessa, jossa EU:n komissio ja Euroopan keskuspankki päätyvät kiireiseen päätökseen hätätilanteessa, se voidaan tehdä 85 prosentin määräenemmistöllä. Tähän kohtaan tuli alaviitteeksi, että asia on vahvistettava Suomen eduskunnassa.

Käytännössä tämä merkinnee sitä, että Suomi ei näillä näkymin mene mukaan sopimukseen, johon sisältyy määräenemmistöpäätös. Näin koko sopimusta ei tuoda eduskuntaan.

Urpilaisen mielestä on luonnollista, että maalla, joka on hoitanut asiansa hyvin, on tiettyjä ehtoja.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 9.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme