Mainos

Taantuma työllistää tuomioistuimia

Taloudellinen taantuma näkyi viime vuonna erityisesti käräjäoikeuksissa asiamäärien kasvuna.

Käräjäoikeuksiin saapuneiden rikos- ja siviiliasioiden määrä kasvoi viime vuonna yhteensä lähes 13 prosenttia Konkurssihakemuksien määrä kasvoi koko maassa 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Helsingin käräjäoikeuteen saapuneiden konkurssiasioiden määrä kaksinkertaistui syyskuusta 2008 lähtien.

Käräjäoikeudessa ratkaistujen asioiden määrä kasvoi viime vuonna yhdeksällä prosentilla. Keskimääräinen käsittelyaika rikosasioissa lyhentyi, laajoissa riita-asioissa se pidentyi hieman.

Hovioikeuksien asiamäärissä taantuman vaikutusta ei ollut vielä nähtävissä. Hovioikeuksissa ratkaistujen asioiden määrät vähenivät hieman ja keskimääräiset käsittelyajat lyhenivät. Korkeimmassa oikeudessa saapuneiden asioiden määrä pysyi ennallaan. Ratkaistujen asioiden määrä kasvoi hieman.

Työrauha-asioista riideltiin

Työtuomioistuimen asiamäärä kasvoi, ja työrauhaa koskevien riita-asioiden suhteellinen osuus oli poikkeuksellisen suuri, noin 56 prosenttia. Päätökset tuotantolaitosten lakkauttamisista ja tuotannon supistuksista niihin liittyvine irtisanomisineen ja lomautuksineen vaikuttivat työtilanteeseen, samoin paikalliseen sopimiseen lisääntyneet tulkintariidat tai työrauhakanteet. Toisaalta keskimääräiset käsittelyajat lyhenivät huomattavasti, seitsemästä kuukaudesta runsaaseen neljään kuukauteen.

Taloudellisen taantuman myötä asiamäärien kasvu ensisijaisesti käräjäoikeuksissa tulee todennäköisesti jatkossakin kasvamaan ja laajenemaan esimerkiksi takaisinsaanti- ja muihin riitoihin.

Tilanne tulee todennäköisesti heijastumaan myös työ- rahoitus- ja muita sopimussuhteita koskeviin riitoihin sekä yrityssaneeraus- ja velkajärjestelyasioihin. Talousrikosasioiden määrissä vaikutus näkyy suuremmalla viiveellä kuin riita-asioissa.

(MTV3)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot