Mainos
Mainos

Taantuma vauhdittaa Suomen pääsyä kehitysaputavoitteeseen

Talouden ajautuminen syvään ja ilmeisen pitkään taantumaan on helpottamassa Suomen kehitysapusitoumusten saavuttamista.

Suomi on sitoutunut EU:ssa siihen, että kehitysyhteistyöhön menee ensi vuonna 0,51 prosenttia bruttokansantulosta (BKTL). Jos nykyisistä kehyspäätöksistä pidetään kiinni, tavoitetta päästään hyvin lähelle jo viime joulukuisen BKTL-arvion perusteella.

Bruttokansantulon romahtaessa kehitysyhteistyövarojen osuus siitä kasvaa, ellei ryhdytä leikkauksiin. Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Pasi Hellman pitää mahdollisena, että 0,51 prosentin välitavoite saavutetaan tai jopa ylitetään. Talouden näkymät ovat parissa kuukaudessa vain huonontuneet.

Valtion tämän vuoden talousarviossa kehitysyhteistyövarat ovat 916 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa tehdyn arvion mukaan se olisi 0,46 prosenttia bruttokansantulosta.

Tavoite ylittyi viime lamassa

Hellman myöntää, että tilanne on samantapainen kuin 90-luvun alussa, kun YK:n edellyttämä 0,7 prosentin kehitysaputaso laman vuoksi tilapäisesti jopa saavutettiin.

-Se meni yhtenä vuonna 0,8:aan itse asiassa, hän huomauttaa.

Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyörahansa 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Laman jatkuminen helpottaisi Hellmanin mukaan tämänkin tavoitteen saavuttamista, johon seuraavalla hallituksella muuten voisi olla muuten melko korkea kynnys.

Suomen kehitysyhteistyösatsausten on arvioitu vaikuttavan myös Suomen mahdollisuuksiin päästä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi 2013 - 14. Hankkeen on epäilty vaikeutuvan, jos kehitysapusitoumuksista livetään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme