Mainos
Mainos

Talouden Nobel-voittaja Suomen talousvaikeuksista HS:lle: "Pitää oppia oppimaan uudella tavalla"

Talouden Nobelilla tänään palkittu Bengt Holmström kritisoi koulutuksen leikkauksia keväällä Helsingin Sanomissa julkaistussa jutussa.

– Erikoisinta on, että rahoitusta karsitaan parhaiten menestyviltä yliopistoilta. Leikkaukset ovat älyllinen loukkaus tiedeyhteisöä kohtaan. Ilmeisesti hallitus kyseenalaistaa yliopistojen kyvyn tehdä järkeviä päätöksiä tieteentekemisessä, Holmström totesi haastattelussa. 

Holmström sanoi jutussa, että hallituksella pitää olla oikeus päättää yliopistojen määrästä ja sijainnista. Sen sijaan siihen hallituksen ei pitäisi sekaantua siihen, mitä niissä opetetaan tai painotetaan.

"Pitää oppia oppimaan uudella tavalla"

Holmströmin mukaan Suomessa kehittyneissä maissa ei ymmärretä Suomen ja muiden kehittyneiden maiden talousvaikeuksien syvyyttä. Hän myös tarjosi ongelmiin yksinkertaista lääkettä.

– Meidän pitää oppia oppimaan uudella tavalla, tuore Nobel-voittaja sanoi.

Uusilla oppimistavoilla Holmström viittasi vaikeuksiin, joita automaatiotekniikan hyödyntämisessä on.

Taloustieteilijöiden keskuudessa uuden tekniikan on uskottu olevan resepti tuottavuuden vauhdittumiseen, mutta todellisuudessa vauhti on hidastunut.

Holmströmin mukaan suurin ongelma voi olla se, että uutta tekniikkaa opitaan hyödyntämään hitaasti.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme