Mainos
Mainos

Talouskriisi ajaa irlantilaiset työnhakuun ulkomaille

Talouskriisin aiheuttama työttömyys on ajamassa irlantilaisia työnhakuun ulkomaille. Maastamuuttajia on jo enemmän kuin maahanmuuttajia, kun 2000-luvun voimakkaan talouskasvun vuosina Irlanti päinvastoin houkutteli runsaasti työvoimaa ulkomailta.

Jopa 150 000 koulutetun nuoren arvioidaan lähtevän Irlannista seuraavien viiden vuoden aikana.

- Monet ystävistäni ovat lähdössä, kertoo Trinity Collegen luennoitsija Elaine Byrne.

Hän luonnehtii maastamuuttajia kaksi-kolmikymppisiksi, joilla on takanaan huippukoulutus. Trinity College kuuluu maailman sadan parhaimman yliopiston joukkoon.

Kolmannes alle 25 vuotta vanhoista irlantilaisista on työttöminä. Voimakkaan talouskasvun vuosina maahan asettuneet ulkomaiset yritykset pakkaavat nyt laukkujaan, mikä on supistanut työmahdollisuuksia tuntuvasti.

Irlantilaisten maastamuuttoa helpottaa maan englanninkielisyys. Kohdemaita ovat ennen kaikkea Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Irlannissa on myös vahva maastamuuton perinne. Maastamuutto oli tavallista ennen kuin Irlannin talous alkoi kasvaa voimakkaasti 1990-luvulla. Irlantilaisperäisiä ihmisiä on maailmalla miljoonia.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme