Mainos

Talousviisaat: Suomi alisuorittaa

Suomen hallituksen on syytä toteuttaa nykyistä vahvempia uudistuksia, toteaa kolme ekonomistia tuoreessa selvityksessään.

Budjettiriiheen valmistautuva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tilasi selvityksen professori Bengt Holmströmiltä, professori Sixten Korkmanilta ja toimitusjohtaja Vesa Vihriälältä.

Kolmikko toteaa, että valtion nykyinen finanssipolitiikka on järkevällä linjalla, mutta talouspolitiikkaan on etsittävä lisäpuhtia rakennepolitiikasta, jos hallitus haluaa saavuttaa tavoitteensa.

Holmström, Korkman ja Vihriälä arvioivat, että nykyisillä keinoilla hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin jää vajaaksi.

Heidän mukaansa Suomen talouden heikko kehitys liittyy erityisesti vientiin.

– Suomi on edellytyksiinsä nähden alisuoriutuja: syystä tai toisesta taloudessa ei ole sellaista dynamiikkaa, johon meillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet, Holmström, Korkman ja Vihriälä toteavat muistiossa.

Ei päivähoitomaksujen korotuksille 

Kolmikko esittää erilaisia keinoja työllisyyden parantamiseksi. He ehdottavat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Päivähoitomaksujen korotuksista pitäisi heidän mielestään pidättäytyä, jotta parannettaisiin naisten mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. 

Kolmikko nostaa esiin myös ongelman työmarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa. Viime aikoina on nähty avoimien työpaikkojen lukumäärän nopeaa kasvua, mutta työttömyysluvut ovat pysyneet korkeina.

Luontevina uudistusmahdollisuuksina he pitävät apteekkilupien vapauttamista ja liikennettä koskevan sääntelyn yksinkertaistamista. Heidän mukaansa hyödykemarkkinoilla pitäisi pyrkiä muun muassa lisäämään kilpailua.

Kolmikko myös huomauttaa, että hallituksen olisi pyrittävä saamaan takaisin menettämäänsä luottamusta korkeakouluissa. Heidän mukaansa Suomi tarvitsee merkittävän korkeakoulu-uudistuksen, johon valtion olisi osallistuttava esimerkiksi pääomasijoituksilla.

 Vihriälä vieraili perjantaina myös MTV3:n Huomenta Suomessa.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot