Mainos

Tapiola Pankki korjasi talousennustettaan ylöspäin

Tapiola Pankin mukaan Suomen talouskasvun suurin riski on Yhdysvalloissa.

Tapiola Pankki onkin nostanut tämän ja ensi vuoden kasvuarvioitaan Suomen talouskasvusta.

Pankki arvioi suhdannekatsauksessaan, että talous kasvaa tänä vuonna 4,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Pankin mukaan arviota on korjattu ylöspäin, koska euroalueen talouskehitys on ollut odotettua parempaa ja Suomen vienti on sujunut arveltua vahvemmin.

Tapiola ennustaa, että Suomen vienti hidastuu ensi vuonna selvästi kansainvälisen talouden ja dollarin heikkenemisen myötä, minkä vuoksi Suomen talouskasvu siirtyy enemmän yksityisten kuluttajien hartioille.

EKP jatkaa koronnostojaan

Tapiola Pankki uskoo, että Euroopan keskuspankki EKP jatkaa koronnostojaan. Pankin suhdannekatsauksen mukaan korkojen nousu ei ole vielä näkynyt merkittävästi Suomen asuntomarkkinoilla, eikä myöskään yksityisten kuluttajien luotonotossa.

Tapiolan pääekonomisti Jari Järvinen uskoo kuitenkin, että Suomen talous kestää nykyistä korkeammat korot.

- Toisaalta asuntomarkkinoiden varovaisuuden lisääntyminen olisi hyvä uutinen, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan koronnostojen riskinä on kuitenkin se, että asuntolainojen kasvaessa yksityisiltä kuluttajilta menee yhä enemmän tuloistaan luottojen maksuun. Pahimmillaan tämä voi vaikuttaa siihen, että yksityinen kulutus heikkenee, kun varoja kuluu enemmän lainanhoitoon. Tämä saattaa vaikuttaa kotimaiseen kysyntään.

Suurin riski Yhdysvalloissa

Tapiola Pankin suhdannekatsauksen mukaan maailmantalouden kasvu hidastuu edelleen loppuvuonna. Tähän on syynä sekä öljyn korkea hinta että korkojen nousu Yhdysvalloissa, Euroalueella ja Japanissa.

Tapiola ennustaa, että USA:n bruttokansantuote kasvaa vuonna 2006 kolme prosenttia ja vuonna 2007 2,1 prosenttia.

Järvisen mukaan hidastuvasta kasvusta huolimatta Yhdysvaltain keskuspankin FED:in koronnostot jatkuvat. Odotukset koronnostoista tukevat dollaria, mutta loppuvuonna Yhdysvaltain talouskasvun hidastumisen myötä dollari kääntyy uudelleen laskuun.

Tilastojen mukaan USA:ssa asuntomarkkinat ovat jäähtymässä. Pääekonomisti Järvinen varoittaa, että Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden nopea lasku voi pahimmillaan johtaa kierteeseen, jonka seurauksena koko maailmantalouden kasvu hidastuu merkittävästi.

Järvisen mukaan Suomen talouskasvun suurin riski on edelleen Yhdysvallat, mikäli USA:n kasvu heikkeneekin odotettua voimakkaammin.

(MTV3)

Lue myös:

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot