Mainos

Teollisuuden kannattavuus parani viime vuonna

Teollisuusyritysten kannattavuus parani viime vuonna niin suurilla kuin pienilläkin yrityksillä. Yritykset maksoivat tänään julkistetun tiedustelun mukaan viime vuodelta myös enemmän osinkoja ja veroja kuin edellisenä vuonna.

Varsinaisesta liiketoiminnasta yrityksille kertynyt liiketulos nousi Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton TT:n tilinpäätöstiedustelun mukaan viime vuonna keskimäärin 11,5 prosenttiin liikevaihdosta kun se vuotta aiemmin oli 10,9 prosenttia. Yritysten sijoitetun pääoman tuottoaste oli tilinpäätösselvityksen mukaan keskimäärin 14 prosenttia.

Tilinpäätöstiedustelu kattaa 690 TT:n jäsenyritystä kaikilta teollisuuden toimialoilta ja rakentamisesta. Tiedustelussa mukana olevien yritysten liikevaihto oli 390 miljardia markkaa eli noin kaksi kolmannesta koko teollisuuden liikevaihdosta. Osinkoja tutkitut yritykset maksavat selvityksen mukaan viime vuodelta 14,1 miljardia markkaa eli keskimäärin 3,8 prosenttia liikevaihdosta. Vuotta aiemmin ne maksoivat osinkoja 13,3 miljardia markkaa, mikä vastasi 3,7 prosenttia liikevaihdosta.

Veroja suuret yritykset maksoivat selvityksen mukaan parantuneiden kokonaistulosten johdosta viime vuodelta 3,2 prosenttia liikevaihdosta, kun verot vuotta aiemmin olivat 2,9 prosenttia. Pienillä yrityksillä tuloverojen osuus liikevaihdosta pysyi 1,7 prosenttina. Keskisuurten yritysten maksamat tuloverot nousivat 1,4 prosentista 1,9 prosenttiin liikevaihdosta.

Pienten omavaraisuusaste heikompi

Yritysten useamman vuoden jatkunut rahoitusrakenteen paraneminen taittui TT:n selvityksen mukaan viime vuonna. Oma pääoman osuus taseesta laski vuoden lopussa 50 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 54 prosenttia. Keskimääräinen omavaraisuusaste oli pienissä ja keskisuurissa yrityksissä selvästi suuria yrityksiä heikompi.

Tilinpäätösseurannassa olevista 690 yrityksestä 169 yritystä laati viime vuoden tilinpäätöksensä euromääräisenä. Euroon siirtyneet yritykset olivat lähes poikkeuksetta suuria yrityksiä. Ne edustivat neljännestä kaikista yrityksistä, mutta niiden osuus selvityksessä mukan olevien yritysten liikevaihdosta oli kaksi kolmannesta ja taseesta kolme neljännestä.

(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot