Mainos

Terrafame tarvitsee 200 miljoonaa lisärahoitusta – hallituspuolueiden usko hiipuu

Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame kaipaa täytettä lompakkoonsa lähikuukausina. Jos rahoitusneuvottelut eivät tuota kesään mennessä tulosta, valtion lisäpääomitusta voidaan tarvita edelleen.

Terrafamen mukaan nykyinen rahoitus riittää suurin piirtein kesäkuun loppuun. Ensisijainen tavoite on yksityisen rahoituksen saaminen. 

Terrafame on ajanut kaivosta Sotkamossa ylös syksystä asti. 

– Parhaillaan käydään useiden eri tahojen kanssa neuvotteluja jatkorahoituksesta, sanoi Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotustilaisuudessa. 

Hietasen mukaan keskusteluja on käyty sekä kansainvälisten että kotimaisten toimijoiden kanssa. Rahoituskumppanien ei välttämättä tarvitse olla teollisia toimijoita. 

– Samalla jo aikataulusyyt huomioiden myös valtion puolella varmasti joudutaan varautumaan joka tapauksessa myös lisärahoitukseen, Hietanen sanoi.

Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group omistaa Terrafamen.  

Valtion tämän vuoden ensimmäisestä lisätalousarviosta on tulossa 38,5 miljoonaa euroa käytettäväksi Terrafame Groupin oman pääoman korottamiseen. Sen lisäksi kaivoksen ylösajoon nykyisten liiketoimintasuunnitelmien mukaisesti tarvitaan vielä suuruusluokaltaan noin 200 miljoonaa euroa, Hietanen sanoi.

Hallituspuolueissakin usko Terrafameen alkaa jo hiipua. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) ei ole kovin luottavainen kaivoksen tulevaisuuden suhteen.

– Ennen 200 miljoonan päätöstä pitäisi tarkkaan miettiä, mikä Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus on, Turunen sanoi tänään.

Rahan lisäksi Terrafame saattaa jatkossa hakea poliitikoilta myös lupaa uraanilaitokselle.

Purkuputki iso kysymysmerkki

Rahoituksen lisäksi toinen kriittinen kysymys Terrafamelle on purkuputki. Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Nuasjärven purkuputken käyttöön odotetaan edelleen. Päätöksen sisältö saattaa vaikuttaa merkittävästi kaivostoiminnan jatkamiseen.

Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan toiminnan jatko on aika hankalaa, jos lupaa purkuputkelle ei myönnetä.

– Kyllä se tulee erittäin hankalaa olemaan, jos ei sitä alkuperäistä Nuasjärven purkuputken käyttöoikeutta meille myönnetä, Ratia sanoi.

Terrafame kertoi tänään, että kaivoksen ylösajo on jatkunut alkuvuonna suunnitellusti. Yhtiön mukaan kaivoksen toiminnasta aiheutuu kustannuksia erittäin etupainotteisesti etenkin ylösajon ensimmäisenä vuonna riippumatta metallien hintakehityksestä.

Käyttökate oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä miinuksella vajaat 53 miljoonaa euroa. 

Ratia uskoo, että kaivos voi muutaman vuoden aikavälillä nousta kannattavaksi.

– Olen vakuuttunut siitä, että kärsivällinen raha tässä tapauksessa tullaan saamaan takaisin ja uskon myöskin, että korkojen kanssa, Ratia sanoi.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot