Mainos
Mainos

Tietosuojavaltuutettu setvii pankkien kysymyksiä

Tietosuojavaltuutetun toimisto aikoo käydä läpi hämmennystä herätteinä pankkikysymyksiä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että toimisto selvittää asiaa pankkien lomakkeita myöten ja tarkistaa, puuttuuko lomakkeista esimerkiksi merkintöjä siitä, mitkä kysymykset ovat pakollisia ja mitkä eivät.

Kysymysten pakollisuus perustuu lakiin. Laki velvoittaa pankkeja tekemään riskiarvion asiakkaistaan muun muassa rahanpesun varalta. Tarpeettomia kysymyksiä pankit eivät saa kysyä.

Aarnion mukaan pankkien käyttämä standardilomake ei välttämättä ole ollut paras vaihtoehto, koska riskiarvio vaihtelee kunkin asiakkaan kohdalla.

Lisäksi Aarnio pohtii, että osa pankkien kysymyksistä on ollut melko lähellä mielipide- ja markkinatutkimuksia.  

– Niihin vastaaminen edellyttää suostumusta. Ongelma tulee siitä, että suostumuksen antaminen tai peruuttaminen ei saa johtaa haitallisiin seurauksiin, Aarnio muistuttaa.  

Aarnio korostaa, että asiakkaalla on aina oikeus pyytää perustelut jokaiselle kysymykselle ja tarkastaa itseään koskevat tiedot.  

– Meitä huolestuttaa se, että ihmiseltä evätään oikeus pankkipalvelun kaltaiseen välttämättömyyspalveluun sen takia, että ihminen on käyttänyt oikeuttaan olla vastaamatta sellaiseen kysymykseen, jota hänelle ei perustella.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot