Mainos
Mainos

Toivakka: TTIP-sopimuksessa isot erimielisyydet vielä ratkomatta

TTIP-sopimuksen aikataulu on tiukka, mutta mahdollinen, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.). EU:n kauppaministerit keskustelivat aiheesta Brysselissä.

Toivakan mukaan seuraava heinäkuussa käytävä neuvottelukierros on ratkaiseva sen suhteen, saadaanko EU:n ja Yhdysvaltain kauppa- ja investointisopimus solmittua vuoden lopulla ennen Barack Obaman presidenttikauden loppumista.

– Haasteellisen neuvottelujen aikataulusta tekee se, että vaikeimmat asiat ovat vielä pöydällä, Toivakka sanoo.

EU:lla ja Yhdysvalloilla on vielä erimielisyyksiä Yhdysvaltojen julkisten hankintojen markkinoiden avautumisesta, joka Toivakan mukaan hyödyttäisi erityisesti suomalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on lakiin perustuva suoja osavaltio- ja valtiotason julkisille hankinnoille, Toivakka kertoo.

Lisäksi Yhdysvallat kannattaa investointisuojan vanhaa versiota ja EU uutta. EU:n parlamentin hyväksymässä uudessa versiossa EU-maat, Yhdysvallat ja kolmannet maat asettaisivat pysyvät tuomarit, jotka ratkaisisivat kiistat ulkomaalaisten investointien kohdalla. Yhdysvaltain kannattamassa vanhassa versiossa yritysten asettamat välimiehet ratkaisisivat riidat.

Uudesta versiosta on käyty ensimmäiset neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa, Toivakka kertoo. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot