Mainos

Tuotannonkasvu jatkui Suomessa heinäkuussa

Suomen bruttokansantuote kasvoi kokonaistuotannon kuukausikuvaajan mukaan heinäkuussa neljäntenä perättäisenä kuukautena. Bruttokansantuote kasvoi Tilastokeskuksen julkistamien tietojen mukaan heinäkuussa 3,1 prosenttia, kun tuotanto kesäkuussa kasvoi 3,2 prosenttia.

Teollisuuden tuotanto kasvoi heinäkuussa 5,1 prosenttia, kaupan tuotanto 3,8, liikenne 6,2 ja palvelujen tuotanto 1,2 prosenttia. Rakentaminen supistui 0,5 prosenttia ja maa- ja metsätalouden tuotanto 3,2 prosenttia viime vuodesta.

Kokonaistuotanto on kasvanut alkuvuodesta lähtien kuukausittain viime vuoden lopun tasoon nähden. Tuotanto kääntyi kasvuun huhtikuussa, jolloin se nousi 4,7 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Suomen talous kääntyi nopeasti laskusuhdanteeseen vuoden 2000 joulukuussa, jolloin tuotannonkasvu hidastui äkillisesti.

Viime vuoden alussa bruttokansantuotteen kasvuvauhti laantui ja tuotanto supistui ensimmäisen kerran viime toukokuussa. Suhdannekehitys oli Suomessa selvästi jyrkempää kuin muualla Euroopassa. Yksi syy siihen on viennin suuri paino taloudessa.

Kokonaistuotanto pysytteli vuoden 2001 toukokuun laskun jälkeen kesän ajan edellisvuoden tasolla, mutta alkoi supistua uudelleen syyskuussa. Bruttokansantuote supistui vuositasolla syyskuusta maaliskuuhun asti.

Keväästä lähtien talouden kasvu on kuukausikuvaajan ja trendikuvaajan mukaan vahvistunut. Jos kasvutrendi kestää, näyttäisi laskusuhdanne normaalipituiselta tai jopa hieman keskimääräistä lyhyemmältä.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 5 prosenttia. Sähköteknisten tuotteiden tuotanto nousi 25 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Puu- ja paperiteollisuuden tuotanto lisääntyi 8 prosenttia ja kemianteollisuus 4 prosenttia. Kaupan myyntimäärät nousivat vajaat 4 prosenttia vuoden 2001 heinäkuusta.

Lamaa seuranneen nopean kasvukauden aikana kokonaistuotannon määrä kasvoi poikkeuksellisen nopeasti. Suomen bruttokansantuote oli heinäkuun lopussa 42 prosenttia suurempi kuin laman pohjalla maaliskuussa 1993. Lamaa edeltäneen nousukauden huipun eli vuoden 1989 joulukuun tason bruttokansantuote ylitti 21 prosentilla.

Kokonaistuotannon kuukausikuvaaja perustuu kahteentoista kuukausisarjaan talouden eri aloilta. Sarjat lasketaan painottaen yhteen. Kuukausikuvaajalla pyritään ennakoimaan myöhemmin julkaistavaa neljännesvuosittaista bruttokansantuotteen määrän kehitystä.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot