Mainos
Mainos

Tutkimus: Sahan lopettamiseen helpompi sopeutua

Taloudellisen kasvun ja työllisyyden menetykset ovat sahateollisuudessa pienemmät kuin massa- ja paperiteollisuudessa, toteaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tuore tutkimus.

Sahateollisuuden supistumisen aiheuttaman taloudellisen kasvun menetysten osuus on arviolta vajaat 20 prosenttia massa- ja paperiteollisuuden vastaavista, kun taas työllisyyden tappiot ovat lähempänä puolta massa- ja paperiteollisuuden menetyksistä. Työllisyyden menetykset ovat enimmillään 3 000 henkilötyövuotta.

Tutkimus toteaa, että seutukuntien aluetaloudet vaikuttaisivat kuitenkin sopeutuvan sahateollisuuden supistumiseen. Sahateollisuuden sulkemisista johtuvat talouskasvun menetykset ovat yhteensä alle 200 miljoonaa euroa.

Suomessa on suljettu viime vuosina yhdeksän sahaa ja seitsemän jalostetehdasta. Kaikkien sulkemissuunnitelmien toteutuessa leikkaukset koskevat yhteensä kahtatoista maakuntaa ja viittätoista seutukuntaa.

Tutkimuksessa selvitettiin sahojen ja jalostetehtaiden sulkemisten aluetaloudellisia vaikutuksia seutukuntien taloudelliseen kasvuun ja työllisyyteen. Sahateollisuuden menetyksiä verrattiin maakuntatasolla massa- ja paperiteollisuuden vastaaviin.

(MTV3)

Tutkimus kokonaisuudessaan Helsingin yliopiston sivuilla

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme