Mainos
Mainos

Tutkimus: Yhä isompi osa ruuan hinnasta kaupan kassaan

Kauppa lohkaisee aiempaa isomman siivun ruuan hinnasta. Näin kertovat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ja Pellervon taloustutkimus PTT.

Kaupan saama osuus on nyt keskimäärin 29 prosenttia, eli kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2000. Samaan aikaan maataloustuottajien ja kotimaisen elintarviketeollisuuden osuus on pienentynyt 34 prosentista noin 29 prosenttiin.

Suurimpana syynä tähän on tutkijoiden mukaan vähittäiskaupan keskittyminen ja ketjuuntuminen. Sen vuoksi vähittäiskaupan neuvotteluasema on vahvistunut.

– Tutkimustulokset antavat viitteitä Suomen elintarvikemarkkinoiden epätäydellisestä kilpailusta, jossa vähittäiskaupalla on selkeä ylivoima suhteessa kotimaiseen elintarviketeollisuuteen ja maataloustuotantoon, sanoo professori Jyrki Niemi MTT:stä.

Ruoka on Suomessa edelleen kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Kova hinta johtuu etenkin ruuan korkeasta arvonlisäverosta. Ainoastaan Tanskassa ruokaa verotetaan Suomea kovemmin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme