Mainos
Mainos

Työntekijät uskovat edelleen Talvivaaran nousuun

Epävarmuus Talvivaaran tulevaisuudesta on viime vuosina heijastunut satoihin kainuulaisperheisiin. Kun kaivosyhtiö on ajelehtinut karilta karille, niin loiskeet eivät ole voineet olla tuntumatta työntekijöiden keskuudessa.  

- Viimeinen vuosi on ollut raskas kaikille. Ihmiset ovat halunneet puhua ja jutella asioista. Ikävien asioiden kokeminen riippuu siitä, miten ihmisten päänuppi kestää. Sairaslomien määrässä yhtiön ongelmat ja huoli tulevasta ei ole näkynyt, työsuojeluvaltuutettu Tero Pulkkinen arvioi.  

- Nyt ollaan Kainuussa. Täällä on tähän ankeuteen totuttu, lohkaisee vieressä seisova pääluottamusmies Jukka Vetola.  

Kun miehet aloittivat työnsä kaivosyhtiön palveluksessa vuonna 2008, työpaikka Talvivaarassa oli onnenpotku. Kuusi vuotta myöhemmin tilanne on toinen.  

- Monena aamuna on luettu lehteä ja kirottu sen toimittajia. Vitutuksen määrä on ollut maksimaalinen. Kukaan ei uskalla olla meidän ja työpaikkojen puolesta. Vastustajia on kyllä riittänyt, Vetola manaa.

Vielä kerran  

Tiistaina Espoon käräjäoikeuteen jätetty saneerausesitys velkojen leikkauksineen antaisi mahdollisuuden yrittää vielä kerran. Työntekijöillä uskoa riittää siihen, että toiminta saadaan kannattavaksi.  

- Talvivaaraan kannattaa ehdottomasti uskoa. Tänne on tehty isolla rahalla investoinnit, nikkeliesiintymä on valtava ja henkilökunta ammattitaitoista. Ei tämmöiset isot kaivoshankkeet vain nappia painamalla käynnisty, työntekijät muistuttavat.   

Miehet korostavat tehtaan aluepoliittista merkitystä. Tällä hetkellä yhtiön palkkalistoilla on noin 500 työntekijää.  

- Nämä ovat ihan oikeita työpaikkoja. Kivi on täällä, eikä sitä voida muualle siirtää. Tämä on aluepoliittisesti erittäin suuri asia, joka valtionkin tulisi huomioida. Emme me valtiolta ihmeitä odota, vaan tukea rahoituksen järjestämiseksi, Jukka Vetola toivoo.  

- Viime syksystä lähtien on ajettu metallitehdasta 90 prosentin käyttöasteella. Me on nyt annettu tuotannolliset näytöt, Tero Pulkkinen painottaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme