Mainos

UPM saattaa lopettaa tehtaitaan

Metsäyhtiö UPM saattaa lopettaa pysyvästi tai määräaikaisesti tuotantoaan. Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan suomalaisten yksiköiden toimintaa voidaan jatkaa vain, jos kotimaista puuta on tarjolla edullisesti.

Pesonen kuvaa yhtiön huhti-kesäkuun tulosta heikoksi. UPM:n tulos ennen veroja koheni kuitenkin 115 miljoonaan euroon, kun taas vuosi sitten tappiota tuli noin 120 miljoonaa euroa. Kertaerät vaikuttivat tulokseen.

Kustannuspaineet jatkuivat Pesosen mukaan alkuvuonna. Puun, keräyspaperin, energian ja polttoaineiden hinnat nousivat merkittävästi edellisvuodesta. Suurimmaksi ongelmaksi Suomessa hän arvioi puun saatavuuden. Myönteisintä kehitys oli aikakauslehtipapereissa, jossa toimintaa on tehostettu jo useita vuosia.

- Markkinakehitys oli alkuvuonna heikkoa. Kysyntä laski Euroopassa ja erityisesti Pohjois-Amerikassa. Aasiassa paperin kysyntä oli hyvää ja hintatrendi nouseva, Pesonen kertoo.

UPM:n paperitoimitukset supistuivat alkuvuonna noin 200 000 tonnia 5,4 miljoonaan tonniin. Yhtiön liikevaihto laski 5,1 miljardista eurosta 4,8 miljardiin.

Loppuvuoden markkinanäkymät ovat Pesosen mukaan heikentyneet alkuvuoden arvioista. UPM:n toiminnallinen kannattavuus jää hänen mukaansa tänä vuonna viime vuotta heikommaksi.

Jos Venäjän puutullien korotus toteutuu, puun tuonti tulee kannattamattomaksi. Pesosen mukaan on olemassa merkittävä riski, että tuontia ei voida täysin korvata taloudellisesti järkevällä tavalla.

- Epävarmuus lopullisesta päätöksestä vähentää tuontia Venäjältä vuoden loppupuolella. Se voi johtaa tuotannon vähennykseen Suomessa olevilla tehtailla loppuvuonna.

Koko Euroopan metsäteollisuussektorin heikko tuloskehitys jatkuu ja näkymät ovat Pesosen mukaan haastavat.

- Tämän hetken markkinanäkemyksen ja kustannuskehityksen valossa eurooppalainen paperiteollisuus ei voi jatkaa nykyisessä muodossaan ja laajuudessaan. Tämän vuoksi tarkastelemme parhaillaan vaihtoehtoja yhtiön kannattavuuden parantamiseksi.

Pesosen mukaan johtopäätöksiä markkinatilanteesta tehdään alkusyksystä. Toimet riippuvat hänen mukaansa kotimaisen puukaupan kehityksestä valtion veropäätöksen jälkeen, Venäjän puutulleista ja yleisestä talouskehityksestä.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot