Mainos
Mainos

Uruguay iloitsee tehtaasta haitoista huolimatta

Uruguayn teollisuusministerin Daniel Martinezin mukaan Metsä-Botnian tehdas Fray Bentosissa levittää vaurautta maahan sen kautta, että työllisyys paranee ja valtio saa lisää verotuloja.

Hän kertoo, ettei selluteollisuus ole ainoa painopistealue, vaan hallitus haluaa kehittää metsätaloutta laajemminkin. Samalla vasemmistolaisen hallituksen tarkoitus on monipuolistaa maaseudun elinkeinoja ja välttää talouden liiallista keskittymistä pääkaupunkiin Montevideoon.

Nyt Uruguay on erittäin riippuvainen perustuotannosta eli maataloudesta ja erityisesti lihan viennistä.

- Haluamme nousta ylöspäin arvoketjussa, hän perustelee.

Uruguay on hänen mukaansa menettänyt teollista tietämystään vuosien kuluessa. Toisen maailmansodan jälkeen Uruguay oli maailman rikkaimpia maita, mutta sen jälkeen maan talous luisui pitkään alamäkeä suuren naapurimaan Argentiinan vanavedessä. Tällä hetkellä Uruguayn talous on jälleen kasvussa.

Maa ei ole rutiköyhä, vaan henkeä kohti laskettu bruttokansantuote on korkeampi kuin esimerkiksi EU:n jäsenmailla Romanialla ja Bulgarialla. Kaupunkien laidoilla näkyy toki kurjalistoalueita, mutta nekään eivät ole kaikkein toivottomimpia slummeja.

Metsä-Botnian mukaan sellutehtaan sijaintipaikan valintaan vaikutti se, että Uruguay on poliittisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vakaa, toisin kuin monet muut Latinalaisen Amerikan maat. Muun muassa Brasilian kaltaisia maanomistuskiistoja ei ole.

Myös uruguaylaisten korkea koulutustaso vaikutti asiaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme