Mainos
Mainos

USA:n työttömyysasteen nousu ennustaa uutta taloudellista taantumaa?

Työttömyysaste nousi, vaikka työllisten määrä kasvoi aavistuksen. Syynä on työtä etsivien määrän lisääntyminen.

Yhdysvaltain työttömyysaste on kohonnut joulukuussa tasan viiteen prosenttiin marraskuun 4,7 prosentista. Työttömyysasteen jyrkkä nousu lietsoo pelkoja, että Yhdysvallat olisi ajautumassa taantumaan.

Työministeriön julkaisemat luvut ovat heikoimmat sitten elokuun 2003. Eniten työpaikkojen määrä väheni rakennusteollisuudessa, sillä Yhdysvaltain asuntolainakriisi on hidastanut rakentamista viime elokuusta lähtien.

- Raportti on tähän mennessä vahvin todiste siitä, että talouskasvu on pysähtymässä, arvioi Marylandin yliopiston ekonomisti Peter Morici.

Hän kertoo odottavansa, että Yhdysvaltain keskuspankki joutuu laskemaan ohjauskorkoaan "aggressiivisesti". Hän epäilee, ettei sekään riitä estämään taantumaa.

Työttömyysaste nousi, vaikka työllisten määrä kasvoi aavistuksen. Syynä on työtä etsivien määrän lisääntyminen. Työvoiman määrä supistui rakentamisen ohella teollisuudessa, mutta palveluissa ja julkisessa hallinnossa palkattiin edelleen lisää työntekijöitä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme