Mainos

Uudistunut eläkesäästäminen kiinnostaa keski-ikäisiä naisia

Uusi veroporkkana eläkesäästämisessä on pankkien mukaan houkutellut erityisesti sijoittamisesta innostuneita ja keski-ikää lähestyviä - naisia hieman enemmän kuin miehiä.

Viime kuussa perinteisen eläkesäästämisen rinnalle tuli pitkäaikaisen säästämisen muoto, eli niin sanotut ps-tilit, jotka mahdollistavat eläkevakuutuksille annetun verohyödyn laajentamisen myös muihin sijoitusmuotoihin.

Rahoja voi ps-tilien kautta laittaa esimerkiksi rahastoihin ja osakkeisiin, mikä on saanut sijoittamisesta kiinnostuneet liikkeelle, kerrotaan Sampo Pankista ja Nordeasta.

- Eniten eläkesäästämiseen satsaavat 35 - 40 -vuotiaat, naiset enemmän kuin miehet, kertoo säästämisen ja sijoittamisen palveluiden johtaja Risto Kuoppamäki Nordea-pankista.

Sampo Pankki kertoo saaneensa uudenmallisia eläkesäästämispaketteja kaupaksi "ihan mukavasti", tarkkoja lukuja pankki ei halua antaa.

- Tavoitteemme oli, että vuodessa saisimme viisinumeroisen luvun uuden mallin eläkesäästäjiä. Reilussa kuukaudessa olemme pysyneet tuossa tahdissa, eli enemmän kuin kymmeniä uusia asiakkaita on tullut, sanoo varallisuudenhoitoyksikön johtaja Kimmo Laaksonen Sampo Pankista.

Kuluttajavirasto: Rahastosäästämisen riskit on tehty selväksi

Kuluttajavirastolla ei ole nokan koputtamista tavasta, jolla uutta eläkesäästämistä on markkinoitu. Viraston käsityksen mukaan kuluttajille on tehty selväksi, että säästäminen rahastoihin ja osakkeisiin sijoittamalla tietää tavallista tilisäästämistä isompaa riskiä menettää rahansa.

- Jos on sijoittanut pankkitilille, siinä on sama talletussuoja kuin pankkitileillä on muutenkin. Mutta jos on sijoittanut pörssiosakkeisiin, voi niiden arvo vaihdella ja mennä jopa nollaan, sanoo lakimies Riitta Kokko-Herrala kuluttajavirastosta.

Pitkäaikaissijoittamiseen liittyvään tuoreeseen lakiin on myös erikseen kirjattu, että säästämistä tarjoavan tahon on kerrottava riittävästi eri säästämismuotoihin liittyvistä riskeistä ja keskusteltava asiakkaan kanssa siitä minkälaisen riskin hän on valmis ottamaan.

Riitta Kokko-Herrala kehottaa kaikkia eläkesäästämistä pohtivia tekemään muutaman asian:

- Eläketurvakeskuksen sivuilla on nettilaskuri, jossa voi luotettavalla tavalla arvioida oman eläkkeensä määrää.

- Kannattaa myös miettiä mikä on itselle paras säästämisen muoto. Uuteen lakiin sisältyy se, että pitkäaikaissäästäminen on sidottua säästämistä, eli rahoja ei voi nostaa ennen eläkeikää kuin poikkeustapauksissa.

Hän muistuttaa, että kuluttajia säästämisessä neuvova taho on Finanssivalvonta (Fiva)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot