Mainos
Mainos

Uudistus: Valtio ei voi lisätä rajattomasti kuntien menoja

Valtio ei voi vastedes lisätä kuntien menoja rajattomasti.

Valtio aikoo saada kuntien ja kuntayhtymien menojen kasvun kuriin.

Valtiovarainministeriön mukaan kuntataloudelle asetetaan tasapainotavoite. Sen tueksi tulee euromääräinen raja, kuinka paljon valtio voi toimillaan lisätä kuntien menoja.

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen mukaan uudistus merkitsee, että koko julkista taloutta ryhdytään hoitamaan kokonaisuutena.

Nyt valtion budjetti on oma ja kuntien budjetit oma kokonaisuutensa. Kunnissa on arvosteltu valtiota siitä, että valtio on asettanut niille yhä enemmän menoja lisääviä velvoitteita.

Uudistuksen taustalla ovat EU:n säännöt julkisen talouden alijäämästä ja velkaantuneisuudesta. Suomessa kuntatalouden alijäämä on 1,5-2 miljardia euroa, ja väestön ikääntyminen luo paineita alijäämän kasvulle.

Uusi ohjausjärjestelmä on nimeltään julkisen talouden suunnitelma, joka laaditaan vaalikaudeksi. Se vastaa sitovuudeltaan valtiontalouden menokehystä. Kunnat saavat kuitenkin päättää itse muun muassa veroprosenteistaan.

-Suoraa linkkiä yksittäiseen kuntaan ei ole, Pekkarinen sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme