Mainos
Mainos

Uusi pankki Ruotsiin

Ruotsiin syntyy uusi pankki. Teleoperaattori Telia, osuustoiminnallinen kauppaketju KF ja vakuutusyhtiö Skandia ilmoittivat tänään aikovansa perustaa yhteisen pankin. Sen on määrä aloittaa toimintansa jo ensi vuonna.

Coop Bank -niminen pankki toimii ensisijaisesti internetissä, mutta palveluja aiotaan tarjota myös KF:n myymälöissä.
Skandialta tulee pankkiosaaminen.

Teliassa uskotaan, että uudella pankilla olisi viimeistään vuoteen 2005 mennessä miljoona tiliasiakasta. Silloin pankin on myös määrä nousta voitolle. Kolme osapuolta investoivat yhteensä 700 miljoonaa kruunua hankkeeseen, josta KF omistaa 45, Skandia 35 ja Telia 20 prosenttia. Coop tähtää noin 10 miljardin kruunun (6,24 miljardin markan, 1,05 miljardin euron) taseeseen. Ruotsin suurimman pankin Nordean tase on 191 miljardia kruunua.

Swedbankin edustaja erosi hallituksesta

KF:n, Skandian ja Telian pankkihanke herätti tuoreeltaan ihmetystä Ruotsissa. Analyytikot kummastelivat sitä, miksi Telia tuhoaa mahdollisuutensa palvella muita pankkeja perustamalla niille kilpailijan.

Telian hallituksessa vuodesta 1993 istunut Birgitta Johansson-Hedberg erosi maanantaina Teliasta, koska Coop Bankin perustaminen luo ristiriidan hänen edustamansa Swedbankin kanssa.

Telian pääjohtajan Marianne Nivertin mukaan osaanotto pankkihankkeeseen ei kuitenkaan ole ristiriidassa yhtiön ydinliiketoiminnan kanssa. Hänen mukaansa syy osallistumiseen on se, että Telia haluaa olla entistä vahvemmin kehittämässä mobiiliverkkoja ja telepalveluja. Myös Skandian osallistumista ihmeteltiin, sillä uudesta pankista tulee vakuutusyhtiön omistaman Skandiabankenin suora kilpailija. Skandian pääjohtaja Lars-Eric Petersson ei pitänyt tilannetta ongelmallisena.

Osakkeiden kurssit laskuun


Osuuskauppaketju KF on jo pitkään puuhannut omaa pankkia. Aiemmin kumppaneiksi veikkailtiin m. Skandian kilpailijaa Folksamia. Telian ja Skandian osakkeiden kurssit lähtivät pankkiuutisen jälkeen selvään laskuun Tukholman pörssissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme