Mainos
Mainos

Uutuuskirja: Suomen Pankki ei ole EKP:n sivukonttori

Suomen Pankin eläkkeelle siirtynyt pitkäaikainen ekonomisti Antti Suvanto ja nykyinen ekonomisti Jarmo Kontulainen kiistävät tänään julkaistussa kirjassaan, että Suomen Pankista olisi tullut pelkästään Euroopan keskuspankin sivukonttori.

He väittävät näin siitä huolimatta, että Suomi menetti mahdollisuuden harjoittaa kansallista rahapolitiikkaa liittyessään euroon. 

Antti Suvanto ja Jarmo Kontulainen muistuttavat, että Suomen Pankki on yksi EKP:n omistajista, ja Suomen Pankin pääjohtaja on mukana päättämässä kaikista EKP:n toimivaltaan kuuluvista asioista.

– Suomen Pankin rahapoliittinen toimivalta ei näin ollen ole kadonnut, vaikka kansallinen rahapolitiikka on menetetty. Suomen Pankki on ollut mukana päättämässä euroalueen yhteisestä rahapolitiikasta. Suomen Pankki osallistuu rahapolitiikan toimeenpanoon toteuttamalla markkinaoperaatiot Suomessa toimivien pankkien kanssa ja hoitamalla pankkien maksuvalmiuden turvaamiseen liittyvät tehtävät, Suvanto ja Kontulainen kirjoittavat.

Heidän mukaansa EKP:n päätöksentekoon osallistuminen edellyttää laajaa ja perusteellista valmistelutyötä Suomen Pankissa. Työ on suurelle yleisölle tuntematonta.

Suvanto ja Kontulainen avaavat keskuspankkien tehtäviä ja työtä kirjassaan EKP ilmoitti tänään... Rahapolitiikka tyynessä ja myrskyssä.

Suomen Pankki ennusti maaliskuussa 2016 maailmantalouden kasvun hidastuvan:


Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot