Mainos
Mainos

Valko-Venäjä asetti Venäjän tuontiöljylle siirtoveron

Valko-Venäjä ja Venäjä ovat ajautuneet uuteen energiariitaan. EU ei usko riitelyn haittaavan pahoin sen energiahuoltoa ainakaan vielä.

Valko-Venäjä on asettanut maan läpi EU:hun kulkevan raakaöljyn verolle vuodenvaihteessa. Samaan aikaan Venäjä kaksinkertaisti Valko-venäjälle myymänsä maakaasun hinnan.

Kiista kaasusta ja nyt myös öljystä on lyönyt särön Venäjän ja Valko-Venäjän veljeilyyn. Erimielisyyksien seurauksena Valko-Venäjä on määrännyt takautuvasti läpikulkuveron venäläiselle raakaöljylle, sanoo Valko-Venäjän pääministeri Sergei Sidorski.

Päätös on vastaisku sille, että Moskovan kaksikertaisti maakaasun hinnan vuoden vaihteessa. Venäjän valtiojohtoinen Gazprom-yhtiö oli sitä ennen uhannut katkaista maakaasutoimitukset Valko-Venäjälle, ellei uusista hinnoista sovita. Viiden vuoden kuluttua kaasun hinnan on tarkoitus nousta markkinahintaiseksi.

Valko-Venäjä laskuttaa Venäjältä nyt 45 dollaria öljytonnilta Valko-Venäjän läpi kulkevan Druzhba- eli ystävyys-öljyputken kautta. Putken kautta kulki viime vuonna reilut miljoonaa tynnyriä raakaöljyä päivässä jalostettavaksi Saksaan, Puolaan, Slovakiaan Tshekkiin ja Unkariin. Osan öljystä Valko-Venäjä jalostaa itse ja myy eteenpäin Eurooppaan hyvällä voitolla.

Venäjä tuplasi siis maakaasun hinnan ja on uhannut laittaa tuontiraakaöljyn verolle. Köyhän Valko-Venäjän yksinvaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on tuohtunut.

- Venäjän hallitus ja johto lupasi meille ratkaista öljyongelman. Olemme tehneet kaiken mitä Venäjä halusi, Lukashenka sanoo.

Öljyveroon rauhallisesti suhtautunut Venäjä joutuu myös punnitsemaan hinnoitteluaan, sillä Valko-Venäjä on sen harvinainen littolainen lähialueella.

Myös EU on riippuvainen Venäjän energiasta. Ensimmäisten euroarvioiden mukaan kiista ei vaikuta EU:n kaasuvarastoihin ainakaan tätä talvena. Venäjän mukaan kiista ei haittaa öljytoimituksia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme