Mainos
Mainos

Valtakunnansyyttäjä huolissaan uudesta lakipaketista – lisääntyykö harmaa talous?

Valtiovarainministeriö aikoo saada lakipaketin arvo-osuusjärjestelmästä valmiiksi tämän syksyn aikana. Huoli pörssiomistusten julkisuuden tulevaisuudesta on aiheuttanut voimakasta kritiikkiä lakipakettia kohtaan.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen, epäilee, että esitys heikentää viranomaisten tiedonsaantia esimerkiksi rahapesun torjunnassa.

– Mediatietojen valossa ja varassa en ole voinut vakuuttua siitä, että tämä meille tärkeä viranomaisjulkisuus toteutuisi yhtä hyvin kuin tässä nykyisessä systeemissä, toteaa Nissinen.

Käytännössä viranomaisten tiedonsaannin mahdollisuudet heikkenevät, jos tieto omistuksesta siirtyy ulkomaiseen rekisteriin.

– Jos todelliset omistajuudet päätyvät joidenkin ketjujärjestelyjen kautta jonnekin ulkomaisten tytäryhtiöiden tietoon, heillä ei ole velvollisuutta suomalaista lainsäädäntöä noudattaa.

Käytännössä viranomaiset kuten syyttäjä ja poliisi tarvitsevat tietoja pörssiomistuksista esimerkiksi rahanpesun torjunnassa.

– Me tarvitsemme tietoomme usein tiettyyn omaisuuteen liittyvät järjestelyt parin vuoden ajanjaksolta hyvin tarkkaan.

Nissinen toivoo, että arvopaperisäilytyksen kilpailun laajentamisen yhteydessä ei heikennettäisi viranomaisjulkisuutta.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot