Mainos

Valtakunnanvouti: Pikavippien perintäkulut ylisuuria

Ulosottohallinnon päällikön, valtakunnanvoudin Juhani Toukolan mielestä pienten kulutusluottojen, kuten pikavippien perinnässä on havaittavissa selviä ongelmia ja ylisuuria kuluja. Saatavien karhuaminen perintätoimistojen kautta sekä myös ulosotolla on lisääntynyt sitä mukaa, kun helposti myönnettävät, mutta kuluttajalle kalliit luotot ovat yleistyneet.

–Pienet saatavat, kun ne saapuvat ulosottoon, ovat summaltaan moninkertaisia siihen alkuperäiseen alkupääomaan verrattuna, kuvaa valtakunnanvouti Juhani Toukola.

MTV3 Uutisten käräjäoikeudesta hakema esimerkkitapaus kuvaa hyvin, miten perintätoimisto hakee tuottoja. Perintätoimisto karhuaa erääntynyttä vippiä lähettämällä velalliselle ensin maksukehotuksen ja sen jälkeen neljä maksuvaatimusta.

Myöhemmin oikeus toteaa, että perintätoimisto menettelee hyvän perintätavan vastaisesti eli yrittää keinotekoisesti kerryttää velkapääomaa itsensä hyväksi. Toukola on seurannut perintäbisneksen touhuja ja haluaa toimialalle kuria.

–Tätä kulutasoa pitäisi tarkastella kriittisesti. Nyt tilanne on se, että velanperinnän pitää olla yksinkertaista, tehokasta ja halpaa ja sen lisäksi huolehtia siitä, että asianosaisten oikeusturva on kunnossa ja tämä kustannustaso on sellainen, joka ei vastaa hyvän maksuhäiriöpolitiikan vaatimuksia, sanoo valtakunnanvouti Juhani Toukola.

Perintätoimistojen mielestä kulut kertyvät lain sallimalla tasolla. Ala myös korostaa, että asiakkaiden kanssa pyritään tekemään maksusuunnitelmia, etenkin jos ulosotto ei varojen puutteessa onnistu ja velat palaavat perintätoimistoille.

–Perintätoimistot ovat erikoistuneet tekemään maksusuunnitelmia ja maksusuunnitelma tehdään velkojilta tulevien ohjeiden mukaisesti vastaamaan velallisen maksukykyä, kertoo puheenjohtaja Jyrki Lindström Suomen perimistoimistojen liitto ry:stä.

Perintätoimistolla on oikeus veloittaa tästä toimenpiteestä, eli kulutaakka voi kasvaa tältäkin osin.

Se, mihin valtakunnanvouti on kiinnittänyt erityistä huomiota, on perinnän vaivattomuus.

–Perintä hyvin pitkälti perustuu it-järjestelmien käyttöön, automaattisiin maksukehotuksiin ja tämä hyöty tulisi tulla velallisen osalle, nyt se palvelee lähinnä tätä perimisbisnestä, Toukola toteaa.

Valtakunnanvouti haluaisi kohtuullistaa myös oikeudenkäyntikuluja, mitä koituu pienten lainapääomien käsittelystä käräjäoikeuksissa. Oikeusministeriön työryhmä esittelee ehdotuksensa uusista linjauksista perintätapoihin vuoden vaihteen tienoilla.

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 3.10.2011)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot