Mainos

Valtion omistajuusyhtiö Solidiumin tehtävä mietitään uudelleen

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero asetti tänään virkamiestyöryhmän arvioimaan Solidiumin kehittämistä.

Työryhmän puheenjohtajana toimi valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen osastopäällikkö Eero Heliövaara. Työryhmä tekee ehdotuksensa huhtikuun lopussa, ennen seuraavan hallituksen ohjelmaneuvotteluita.

Valtion sataprosenttisesti omistama Solidium hallinnoi noin kahdeksan miljardin euron arvoista omaisuutta. Yhtiöön on sijoitettu valtion kahteentoista vähemmistöomistamaan pörssiyhtiöön, muun muassa Talvivaaraan, Outokumpuun, Sampoon ja TeliaSoneraan, tehdyt sijoitukset.

- Työryhmä saa tehtäväkseen selvittää sen, että olisiko parempi että tässä Solidiumissa, joka on tulevaisuudessakin on yksi väline valtion käytössä, olisi mukana muitakin vähemmistöomisteisia yrityksiä, vai olisiko hyvä, että Solidiumissa olisi tulevaisuudessa kaikki valtio-omisteiset pörssiyhtiöt, vai pysyttäydytäänkö tässä nykyisessä mallissa, arvioi työryhmän tehtävää omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Solidium on alaskirjannut ja hävinnyt Talvivaara-sijoituksellaan noin 150 miljoonaa euroa. Vastaavasti omistukset muun muassa Sampossa ja TeliaSonerassa ovat tuottaneet hyvin, ja näiden yhtiöiden osakemyynnillä Solidium on tulottanut ja paikannut valtion taloutta.

Poliittista keskustelua on aiheuttanut se, että ovatko valtion osaomistukset "vain omistuksia". joilta odotetaan tuottoa, vai onko omistuksilla myös muuta yhteiskunnallista merkitystä. 

- Työryhmä läpikäy Solidiumin liittyvä organisaation. Miten valtio-omistajan ääni tulisi paremmin kuuluviin? Käydään läpi, miten päätöksenteossa huomioidaan uusia kasvualoja, minkälaiset mahdollisuudet on vaikuttaa niihin. Miten yhtiön tulotusta tai osakemyyntejä ja -ostoja tulisi toteuttaa, rajaa työryhmän toimeksiantoa omistajaohjausministeri Paatero.

Solidium on toiminut nykymuodossaan aina perustamisestaan joulukuusta 2008 lähtien. 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot