Mainos
Mainos

Valtion pörssisalkun arvo kaksinkertaistunut

Arvonnousu selittyy sillä, että salkussa on paljon perinteisiä teollisuusyhtiöitä, joilla on ollut pörssissä vauhti päällä.

Valtion pörssisalkun arvo on yli kaksinkertaistunut nykyhallituksen aikana. Arvonnousu selittyy sillä, että salkussa on paljon perinteisiä teollisuusyhtiöitä, joilla on ollut pörssissä vauhti päällä.

Kun pääministeri Matti Vanhasen hallitus astui valtaan, valtio omisti pörssiyhtiöiden osakkeita yhteensä noin 11 miljardilla eurolla. Viime perjantain pörssikursseilla omistuksen arvo oli noussut 24,6 miljardiin euroon.

- Omistuksen arvo on kohonnut siitä huolimatta, että tämä hallitus on myynyt pörssiosakkeita 3,5 miljardin arvosta, korosti kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen tänään.

Hallitus saa kiittää salkun arvon paisumisesta nousukautta ja yleistä osakerallia. Helsingin pörssin kehitystä kuvaava OMX-indeksi on kiivennyt hallituksen aloituksesta noin 60 prosenttia, eikä väliin ole montaa korjausliikettä mahtunut.

Rautaruukki rakettina

Valtion pörssisalkku on lisäksi pullistunut yleistä markkinakehitystä vauhdikkaammin. Se selittyy sillä, että salkussa on paljon viime aikojen tuloskoneiden kuten Fortumin ja teräsyhtiöiden osakkeita.

Sähköyhtiö Fortum on nykykurssillaan salkun painavin yhtiö, sillä valtion siivun arvo on noussut hallituskaudella nelinkertaiseksi 9,8 miljardiin euroon. Lisäksi Fortumista on vielä lohkaistu Neste Oil, jota valtio omistaa nyt noin 3,3 miljardilla.

Salkun kovin kurssiraketti on kuitenkin ollut teräsyhtiö Rautaruukki, jonka osake on tykittänyt reilussa kolmessa vuodessa yli 500 prosentin ylämäen. Selvästi yli 200 prosentin kurssinousuun ovat yltäneet hallituskaudella myös konepajayhtiö Metso sekä Finnair ja Outokumpu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme