Mainos

Valtion tuella rakennetut vuokra-asunnot kalliita

Arava- ja korkotukiasuntoihin on vaikea löytää vuokralaisia. Vuokrat ovat nousseet jopa niin, ettei isoihin asuntoihin ole varaa edes asumistuen turvin.

Valtion arava- ja korkotuella rakennettuihin suuriin vuokra-asuntoihin on vaikea löytää vuokralaisia. Esimerkiksi Helsingissä itse vuokransa maksavat asukkaat ovat hävinneet kaupungin vuokra-asunnoista lähes kokonaan. Vuokrat ovat nousseet jopa niin korkeiksi, ettei isoihin asuntoihin ole varaa edes asumistuen turvin.

Merja Yletyinen ja Jan Höglund ovat asuneet Helsingin Lauttasaaressa puolitoista vuotta. Nyt edessä on muutto. Uudessa talossa vuokra nousi nopeasti 15 prosenttia 950 euroon. Kaupungin talon on todennut liian kalliiksi jo moni muukin perhe.

- Kyllä tämä nykyinen tilanne johtaa siihen, että asukasrakenteet tulevat aina vaan enemmän ja enemmän sosiaalisesti valituiksi, sanoo osastopäällikkö Mikko Luukkonen Helsingin kaupungin asuntoasiainosasta.

Itse vuokransa maksavat muuttavat halvemmalle ja tilalle tulee tukea saavia perheitä.

Suomessa asumistukea saavia talouksia on yli 160 000. Vuokra-asuntoja on noin 750 000, eli asumistukea saa joka viides vuokralla asuva talous, Helsingissä noin joka kuudes. Arava-asunnoissa tuensaajista asuu koko maassa noin puolet, pääkaupunkiseudulla kaksi kolmannesta. Valtion tukitaloissa tulorajat ovat kuitenkin niin alhaiset, ettei asumistukikaan riitä kalleimpiin vuokriin. Lisäapua on haettava sosiaalitoimistosta.

- Sitä on yritetty selvittää, mutta tarkkoja lukuja ei ole käytettävissä, mutta voi sanoa, että suuri osa on kuitenkin tukea saavia. Vain ne, jotka saavat yhteiskunnalta suurimmat tuet voivat asua aravavuokrataloissa, Luukkonen sanoo.

Ongelmallisinta on löytää asukkaita isot asuntoihin. Tilanne on sama Helsingin lisäksi muissakin asuntopulasta kärsivissä kaupungeissa, erityisesti yliopistokaupungeissa.

- Keskeisimmällä sijalla tietysti tämän ongelman ratkaisemisessa on, että voitaisiinko rakentamisen kustannuksia alentaa, Luukkonen

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.06.2002).

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot