Mainos

Varustamotukeen tuntuva korotus

Suomalaisten matkustajalaivojen tuki kaksinkertaistuu vuoden 2005 alussa. Matkustaja-aluksille sallitaan Ruotsin mallin mukainen nettopalkka, jossa varustamojen ei tarvitse maksaa palkoista ennakonpidätyksiä eikä työnantajamaksuja. Liikenneministeri Leena Luhtasen mukaan tämän pitää nyt varustamoille riittää.

Venäjänristeilyjen viisumivapauden ehto on vastavuoroisuus

Varustamojen valitus kalliista työvoimasta on kuultu liikenneministeriössä. Huoli alusten ja työpaikkojen pysymisestä Suomessa sai hallituksen taipumaan uuteen tukipakettiin.

- Luodaan suurin piirtein saman kilpailuedellytykset suomalaisille varustamoille matkustaja-alusten suhteen kuin on Ruotsissa, eli siirtyisimme ns. nettopalkkausjärjestelmään, joka on ollut naapurimaistamme ruotsissa käytössä, sanoo liikenneministeri Leena Luhtanen.

Jo viime vuonna varustamot ovat saaneet takaisin palkoista maksetut ennakkoverot. Uudessa järjestelemässä ennakonpidätyksiä ei peritä lainkaan. Lisäsäästöjä tulee työnantajamaksuista, joita varustamojen ei viiden vuoden ajalta tarvitse maksaa. Varustamoille kertyy näin säästöjä 50 miljoonaa euroa vuodessa. Uusiin laivahankintoihin on myös luvassa verohelpotuksia. Varustamoissa ollaan pakettiin varovaisen tyytyväisiä.

- Se tasapainottaa tilanteen Suomen ja Ruotsin välillä, jolloin Suomessa ja Ruotsissa ei ole kustannuseroja toiseen nähden. Toisaalta se ei vaikuta paljon tilanteeseen Suomen ja Viron välillä, kertoo toimitusjohtaja Antti Pankakoski Silja Linesta.

Liikenneministeri Luhtasen mukaan valtiovalta on nyt antanut varustamoille sen minkä voi. Luhtanen edellyttää työmarkkinaosapuolilta, työnantajilta ja merimiesunionilta tämän jälkeen, että tavoite olisi riittävä.

- Ja tottakai se lopullinen tavoite, että tämä riittäisi siihen, että suomalaiset matkustaja-alukset purjehtisivat suomen lipun alla ja käyttäisivät suomalaista miehistöä, Luhtanen toteaa. Luhtanen muistuttaa, että Suomi ei voi tukia välttää niin kauan kun niitä EU-maissa käytetään.

(MTV3)

(Talousuutiset 27.11.2003).

(Seitsemän uutiset 27.11.2003).

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot