Mainos

VATT: Suomen talous menestynyt EU-kaudella

Suomen EU-jäsenyyden aikana talous ja vienti ovat kasvaneet nopeasti, inflaatio on ollut hidasta ja julkisen talouden tasapaino on pysynyt hyvänä.

Suomen talouden menestys EU-jäsenyyden aikana on ollut hyvä. Asias selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) uudesta raportista.

Talous ja vienti ovat kasvaneet nopeasti, inflaatio on ollut hidasta, korkotaso on alentunut ja julkisen talouden tasapaino on pysynyt hyvänä, todetaan Jaakko Kianderin ja Antti Romppasen toimittamassa raportissa.

Vatt julkaisi tutkimuksen EU-jäsenyyden taloudellisista vaikutuksista vuonna 1992. Silloin EU-jäsenyyden hyviin puoliin laskettiin muun muassa Suomen imagon paraneminen, mikä toisi maahan lisää ulkomaisia investointeja.

Suuria huolenaiheita olivat maatalouden ja elintarviketeollisuuden tulevaisuus, mutta myös välillisten verojen harmonisoinnista seuraava verotulojen menetys. Verotulojen menetyksen arvioitiin nousevan jopa 2,5 miljardiin vuodessa.

Näistä mikään ei toteutunut juuri siten kuin odotettiin. Maatalous säilyi kannattavana, vaikka hinnat laskivat: tukia saatiin lisää ja tuottavuus parani tilakoon kasvun vuoksi. Verojen harmonisointi jäi selvästi vähäisemmäksi kuin odotettiin.

Arvonlisäverokantojen yhdistäminen ei toteutunut, eikä Suomi laskenut autojen ja alkoholin verotusta ennen kuin oli aivan pakko. Veronalennusten vaikutus valtion tuloihin jäi muutenkin odotettua pienemmäksi. Ulkomaisten investointien virta jäi sekin odotettua vaatimattomammaksi. Uusien hankkeiden aloittamisen sijasta ulkomaiset sijoittajat ovat lähinnä ostaneet pois suomalaisia yrityksiä.

Myös Suomen nettomaksu EU:lle jäi ennalta arvioitua pienemmäksi. Suurimmillaan sen odotettiin nousevan jopa 0,5 prosenttiin BKT:sta, mutta se on ollut keskimäärin 0,14 prosenttia.

Suomelle EU-jäsenyys on tähän mennessä tullut melko halvaksi. Se on maksanut noin 25 euroa vuodessa asukasta kohti, mikä on monta kertaa vähemmän kuin Ruotsissa.

Tulevaisuudessa maksut nousevat, Suomi kuuluu tätä nykyä keskitasoa rikkaimpiin maihin EU:ssa.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 20.04.2005)

(Seitsemän uutiset 20.04.2005)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot