Mainos

Velkojen perimiselle ulosotossa tulossa enimmäiskesto

Velkojen perimisille ulosotossa on tulossa enimmäiskesto.

Tarkoituksena, että yksityiseltä ihmiseltä voitaisiin periä velkoja ulosotossa enintään 15 tai 20 vuotta. Aikaraja sisältyy ulosottolain muutosesitykseen, jonka hallitus antaa huomenna eduskunnalle.

Lain pääsisällöstä päästiin yksimielisyyteen jo pari viikkoa sitten hallituksen iltakoulussa. Muutos merkitsee sitä, että pahasti ylivelkaantuneille on tulossa helpotusta ahdinkoon. Tarkoituksena on, että uudistus tulisi voimaan taannehtivasti enintään kymmenen vuoden ajalta lain voimaantulosta eli näillä näkymin vuoden 2003 alusta. Käytännössä tämä merkitsee, että ylivelkaantuneiden tilanteeseen on odotettavissa parannusta vuonna 2008.

Muutos ei kuitenkaan merkitse sitä, että ylivelkaantuneet pääsisivät veloistaan. 15 tai 20 vuoden määräaika ei koske velallisina olevia yhtiöitä tai muita yhteisöjä. Yleissääntönä olisi, että yksityiseltä ihmiseltä voitaisiin periä velkoja enintään 15 vuotta. Jos velkojana on yksityinen ihminen tai jos kyse on korvauksesta rikosasiassa, määräaika olisi 20 vuotta. Määräaika alkaisi kulua lopullisen ulosottoperusteen antamisesta.

Esitys liittyy ulosoton uuden tietojärjestelmän ja valtakunnallisen ulosottorekisterin käyttöönottoon. Ulosotossa on tarkoitus siirtyä velalliskohtaiseen menettelyyn, ja tässä yhteydessä sähköistä asiointia kehitetään.

Hallitus pitää ulosottolain uudistuksen kaksiportaista mallia selkeänä. Se voitaisiin toteuttaa ilman viranomaismenettelyä, eikä siitä aiheutuisi kustannuksia. Ylivelkaongelman kattava hoitaminen velkajärjestelyllä sen sijaan aiheuttaisi tuntuvia kustannuksia.

Suomessa arvioidaan olevan 20000-30000 velallista toivottomassa ylivelkatilanteessa. Osa velallisista ei ole syrjäytymisen tai muun syyn vuoksi hakeutunut velkajärjestelyyn. Lähes kymmenentuhannen velallisen hakemus päästä velkajärjestelyyn on hylätty.

Uudistukseen sisältyy myös monia muita muutoksia. Niillä pyritään tehostamaan ulosottoa ja parantamaan oikeusturvaa. Ulosoton pitkäkestoisuuden haittojen vähentäminen sisältyy hallitusohjelmaan. Esitys on toinen vaiheen ulosottolain kokonaisuudistuksessa.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot