Mainos
Mainos

Vertaislainat eivät juuri näy velkaneuvonnassa – ainakaan vielä

Välittäjän kautta yksityishenkilöltä toiselle myönnettävät lainat eli vertaislainat eivät ole heilauttaneet Takuu-Säätiön tilastoja.

Vertaislainabisnes on Suomessakin kasvussa. Vertaislainojen kokonaiskorot ovat useimmiten varsin korkeita, jopa kymmeniä prosentteja. Velkaneuvontaa ja velkojen uudelleenjärjestelyjä tarjoavassa Takuu-Säätiössä vertaislainat tunnetaan, mutta niistä ei ole juuri tullut merkintöjä:

– Meidän asiakaskunnassa vertaislainat eivät ainakaan vielä näy kuin vähäisessä määrin. Ilmiö on myös varsin tuore, joten mahdolliset ongelmat tulevat esiin parin vuoden viiveellä. Velkaantuneet hakevat apua usein vasta, kun tilanne on jo kärjistynyt, kertoo toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar Takuu-Säätiöstä.

Pantzarin mukaan vertaislainat ovat tällä hetkellä villi ja tutkimaton alue, josta ei ole vielä koottua tietoa.

– Toinen syy merkintöjen pienille määrille Takuu-Säätiön asiakkaiden keskuudessa on se, että markkinoilla on vielä vähän vertaislainojen tarjoajia toisiin luototusmuotoihin nähden, Pantzar lisää.

Myös Takuu-Säätiössä odotetaan, että vertaislainoille saadaan selkeät pelisäännöt, jonka jälkeen toimintaa on helpompi arvioida. Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lakimuutosta, jossa määritellään tarkemmin myös vertaislainayritysten velvollisuudet ja niihin liittyvä sääntely.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot