Mainos

Viljelijät ja Sucros sopivat sokerijuurikkaan viljelyn ehdoista

MTK ja SLC ilmoittavat panneensa merkille valtiovallan voimakkaan tahtotilan sokeritoimialan säilyttämiseen Suomessa. Sokerijuurikkaan viljelijöille tarkoitettu kansallinen tuki maksetaankin täysimääräisenä ensi vuonna.

Sokerijuurikkaan viljelyn ehdoista päästiin sopuun, kun Surcros Oy sekä viljelijäjärjestöt MTK ja sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC solmivat seitsenvuotisen toimialasopimuksen. Viljelijäsopimukset ovat kaksivuotisia toimitussopimuksia.

Sopimus sisältää uuden kuljetusratkaisun, Sucroksen liikevoiton jakotaulukon ja viljelijöiden välisen kiintiökaupan. MTK ei tiedotteessaan kertonut sopimuksen yksityiskohtia. Tammikuussa MTK ja SLC järjestävät viljelijöille neuvoa-antavan äänestyksen ja tiedotustilaisuuden Varsinais-Suomessa. Siinä yhteydessä esitellään syntyneen sopimuksen ehdot.

MTK:n mukaan äänestyksellä halutaan korostaa yksityisten juurikastilojen valinnan tärkeyttä, sillä uuden sopimuksen lähtökohtana on kannattava, pitkäaikainen sokerijuurikkaan tuotanto. Suomen sokerikiintiön täyttämiseen tarvitaan noin 15000 hehtaarin viljelyala.

Sokerijuurikkaan viljely on tiivistynyt entistä lähemmäksi Sucroksen Säkylän-tehdasta. Taustalla on EU:n taannoinen kiintiöpäätös. MTK:n mielestä pitkäaikainen toimialasopimus ja viljelyn keskittyminen luovat sokerialalle vahvan tulevaisuuden näkymän. Se takaa teollisuudelle vakaan raaka-aineen saannin. Ala myös säilyy kannattavana Suomessa.

MTK ja SLC ilmoittavat panneensa merkille valtiovallan voimakkaan tahtotilan sokeritoimialan säilyttämiseen Suomessa. Sokerijuurikkaan viljelijöille tarkoitettu kansallinen tuki maksetaankin täysimääräisenä ensi vuonna.

Viljelijöiden välinen kiintiökauppa tulee mahdolliseksi vuodesta 2009. Ensi vuonna vapautuvat kiintiöt jaetaan kuitenkin vielä vanhaan. Viljelijöille tuotannosta luopuminen on vapaaehtoista. Luopumista tarjotaan kuitenkin ensisijaisesti kauimpana tehtaasta oleville viljelijöille. Tämä tapahtuu Sucroksen ilmoittaman 9001 sokeritonnin kiintiöluopumisen kautta.

MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki pitää syntynyttä ratkaisua molemmille osapuolille tasapuolisena. Vaikka sopimus asettaa jatkaville tiloille haasteelliset vaatimukset, tarjoaa se hänen mielestään jatkohaluisille juurikastiloille selviytymistien.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot