Mainos
Mainos

Viljelijöille jo helpotusta maatalousneuvotteluissa

EU:n keskeneräiset maatalousneuvottelut ovat jo tuottaneet hyviä uutisia suomalaisille viljelijöille, vaikka Suomi on vielä kaukana tavoitteistaan. Viljelijöitä uhkaavat tulonmenetykset ovat laskeneet 100 miljoonasta arviolta 60 miljoonaan euroon, koska maatalouskomissaari Franz Fischler on kompromissiesityksissään tinkinyt tuottajahintoihin suunnitelluista alennuksista. Tästä suomalaisviljelijät voivat kiittää ennen muuta maatalouden suurmaata Ranskaa.

Todennäköisesti Ranska yrittää taas huomenna alkavissa neuvotteluissa jauhaa hinnanalennuksia entistä pienemmiksi. Jos ja kun hintoja kuitenkin leikataan, Suomi yrittää hankkia siitä viljelijöille mahdollisimman paljon korvausta. Epäedullisille viljelyolosuhteille pitäisi suomalaisten mielestä osoittaa myös rahassa mitattavaa erityisymmärrystä eikä vain sanallista myötätuntoa. Suomi haluaisi myös esitettyä vapaammat kädet tukiperusteidensa järjestelyyn.

Ainakin viime viikon maatalousneuvotteluissa pienen Suomen huolet jäivät lopulta vähälle huomiolle, kun maatalouskomissaari joutui keskittymään suurten maiden kädenvääntöön. Kompromissiesitykset alkoivat silloin muuttua Suomelle huonoon suuntaan. Maataloustuen suurimman hyötyjän Ranskan ohella myös tuen suurin rahoittaja Saksa sen sijaan sai äänensä kuuluviin.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 25.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme