Mainos
Mainos

Viron hintakehitys epäyhtenäinen

Viron talouden kehitys näyttää käyvän epäyhtenäiseksi. Kuluttajahintojen nousu jatkuu edelleen nopeana, samoin rakentamisen kustannukset ovat kasvaneet. Sen sijaan esimerkiksi vientihinnat ja tuottajahinnat laskivat maaliskuussa. Teollisuustuotannon kasvu jatkuu edelleen erittäin nopeana.

Viron tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat nousivat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4,7 prosenttia ja vuositasolla 14,2 prosenttia. Eniten ovat kallistuneet koulutus ja lastenhoito. Rakennuskustannukset nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,4 prosenttia ja vuositasolla 9,5 prosenttia.

Sen sijaan tuottajahinnat laskivat helmikuusta maaliskuuhun 0,4 prosenttia. Samoin vientihinnat putosivat helmikuusta maaliskuuhun 0,2 prosenttia. Vuositasolla tuottajahinnat ovat kallistuneet 7,1 prosenttia ja vientihinnat 3,6 prosenttia.

Teollisuustuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa 11,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Paperiteollisuuden tuotanto lähes kaksinkertaistui. Kysyntä jatkui voimakkaana myös rakennusaineteollisuudessa, kumi- ja muoviteollisuudessa sekä huonekaluteollisuudessa. Nahka-, jalkine- ja kemianteollisuuden tuotanto väheni viime vuodesta. Teollisuustuotannon kasvusta huolimatta sähköntuotanto väheni maaliskuussa yli seitsemän prosenttia vuodentakaisista luvuista.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme