Mainos

Viron rahanpesuvyyhti laajenee

Yhdysvaltain ulkoministeriö on jättänyt Viron Washingtonin-suurlähetystölle nootin, jossa se pyytää selvityksiä Viron pankkien välityksellä mahdollisesti tapahtuvasta rahanpesusta. Epäilyjen kohteena on virolainen Divec-konsulttiyhtiö, jonka toimia myös Suomen verohallitus on selvittelemässä.

Yhdysvaltain keskusveroviraston epäilyt heräsivät, kun internetistä löytyi ilmoitus, jossa Divec tarjosi 350 dollarinvuosimaksulla nimettömien tilien avaamista virolaispankeissa, kertoo Eesti Päeväleht.
Divecin käyttämät pankit ovat vuosi sitten ruotsalaisen Swedbankenin omistukseen siirtynyt Hansapankki sekä Optiva pankki. Viimeksimainittu syntyi myös vajaa vuosi sitten Forexpankin ja Investointipankin liittona.

Pankilla on kiinteät liikeyhteydet Venäjälle. Tallinnan talousrikospoliisin mukaan Divec on tehnyt pankkien kanssa sopimuksen, joiden mukaan se voi avata tilit omille asiakkailleen ja samalla itse tarkistaa asiakkaiden henkilötiedot, kertoo komisario Marek Helinurm Postimees-lehdelle.

Tallinna, vanha kaupunki

Verottomia yhtiöitä


Suomen verottaja on yhdessä Tallinnan poliisin kanssa selvittänyt suomalaisten osuutta mahdollisiin veronkiertoihin. Divec mainostaa olevansa Baltian suurin verotukseen ja alan lainsäädäntöön paneutunut yritys. Sen asiakkaina on ilmeisesti myös runsaasti suomalaisia, jotka ovat hankkineet siltä veroparatiiseihin sijoitetun pöytälaatikkoyrityksen. Poliisi ratsasi Divecin toimitilat kesällä. Tuolloin paljastui yhtiössä itsessään harjoitettu kaksoispalkkauskäytäntö. Työntekijälle maksettiin 1300 kruunua virallisena palkkana ja offshore-yhtiön kautta yli nelinkertainen summa verottomana. Viron verottaja on alustavasti arvioinut, että yhtiö on maksanut omalle henkilökunnalleen ainakin 1,7 miljoonaa puhtaana käteen.

Tullisopimus vaakalaudalla


Viron valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että Yhdysvallat on epävirallisesti ilmoittanut, että Viron ja Yhdysvaltain välinen sopimus kaksoistullien poistamisesta pannaan jäihin, ellei Viro pysty antamaan Yhdysvaltojen viranomaisille riittäviä selvityksiä pankkiensa toiminnan laillisuudesta. Sopimus on jo allekirjoitettu, mutta se vaatii vielä kongressin ratifioinnin. Senaatti käsittelee sopimusta lähiaikoina. Virolaiset viranomaiset ja pankkipiirit suhtautuvat tapahtumaan toistaiseksi tyynesti.

Virallisesti Yhdysvallat on esittänyt vain yleisellä tasolla olevan tiedustelun Viron pankkien toiminnasta. He haluavat tietää, millainen on pankkijärjestelmämme, jotta voivat välittää tiedot kongressille, kerrotaan Viron ulkoministeriöstä. Myös epäilyksen alle joutuneet pankit kiistävät jyrkästi, että Divecin kanssa tehdyt sopimukset olisivat Viron lakien vastaisia.
(STT-Eta)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot