Mainos
Mainos

Visan palvelumaksu käyttäjille?

Kansainvälisten luottokorttien - kuten Visan käyttäjäjiltä saatetaan tulevaisuudessa periä palvelumaksua, kun he maksavat kortillaan. Nykyisin luottokorttifirma perii käyttömaksun kauppiaalta.

Joka kerta kun ostaja vinguttaa luottokorttia, kauppa joutuu maksamaan luottokorttiyritykselle provisiota runsaasta prosentista kolmeen prosenttiin ostoksen loppusummasta. Nykyisten sääntöjen mukaan kauppa ei saa periä tätä maksua kortin käyttäjältä.

Eurooppalaisten kauppiaiden lobbausjärjestö EuroComerce on vaatinut EU:ta puuttumaan tilanteeseen. Kauppiaat ovat saaneet EU:n komission kilpailuviranomaiset puolelleen, mutta kuluttajaviranomaiset vastustavat muutosta. Heidän mielestään kuluttajan olisi liian vaikeaa arvioida ostoksensa loppusummaa. Esimerkiksi Visalla maksettaessa pitäisi hintoihin osata ynnätä 1,25 prosenttia käyttömaksua.

Asiasta on syntynyt Komissiossa kunnon kina, ja asia saadaan ratkaistua aikaisintaan ensi syksynä.

Vaikka kauppa saisikin luvan periä kortinkäyttökulut asiakkaalta, ei ole ollenkaan varmaa, että ainakaan kaikki kaupat tähän ryhtyvät. Muovirahan käytöstä kun on kaupalle myös monia etuja, ja maksuttomia luottokorttiostoksia voitaisiin käyttää myös kilpailuetuna.

Suomessa matkatoimistot ovat valittaneet nykykäytännöstä kilpailuvirastoon. Taustatukea he ovat saaneet Kaupan keskusliitolta ja bensiinikauppiaiden liitolta. Kilpailuviraston mielestä maksut pitäisi saada periä asiakkailta ja virastossa kirjoitetaankin parhaillaan asiasta esitystä Kilpailuneuvostolle.
(MTV3/Anne Silvennoinen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme