Mainos

VM laski BKT:n kasvuarvioitaan

Valtiovarainministeriö arvioi tämän vuoden bkt:n kasvavan vain 1,2 prosenttia. VM laski myös ensi vuoden kasvuarvioitaan.

Valtiovarainministeriö alensi budjettiriihen alla odotetusti arviotaan Suomen tämän ja ensi vuoden talouskasvusta. Ministeriö arvioi nyt, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna vain 1,2 prosenttia, kun viime keväänä arvio oli vielä 1,8 prosenttia. Arviota bkt:n ensi vuoden kasvusta pudotettiin myös 2,9:stä 2,4 prosenttiin.

Laskun taustalla on lähinnä se, että alkuvuoden talouskehitys jäi odotettuakin heikommaksi. Lisäksi Tilastokeskus korjasi äskettäin tarkistettujen tietojen pohjalta arvionsa vuoden 2002 talouskasvusta 1,6:sta 2,2 prosenttiin, mikä teknisesti söi tämän vuoden kasvua noin puolella prosenttiyksiköllä, ministeriö huomauttaa.

Ministeriön mukaan talouden näkymät sinänsä ovat pysyneet kutakuinkin ennallaan. Luottamusindikaattorien ja pörssikurssien viimeaikainen kehitys on jopa antanut ensimmäisiä merkkejä kansainvälisen talouden kohentumisesta.

Odotukset ulkomaisen kysynnän elpymisestä loppuvuoden ja ensi vuoden aikana ovat myös voimistuneet.

-Kokonaistuotannon keväällä koettu lasku näyttää Suomessa saavuttaneen pohjansa loppukevään ja alkukesän aikana, ministeriö arvioi.

Myös työllisyys on kehittynyt hieman keväällä arvioitua paremmin. Siksi VM arvioi nyt, että työttömyysaste nousee tänä vuonna vain 9,3 prosenttiin, kun kevään arvio oli 9,4 prosenttia. Ensi vuonna työttömyysasteen odotetaan painuvan 9,1 prosenttiin.

Pysyvän talouskasvun merkit ovat ministeriön mukaan vielä kuitenkin vähissä ja rajoittuvat lähinnä yksityiseen kulutuskysyntään ja asuntoinvestointeihin. Kun kansainvälisen suhdannekäänteen vakiintumisestakaan ei ole vielä saatu vakuuttavaa näyttöä, suotuisan talous- ja työllisyyskehityksen jatkuminen Suomessa nojaa ministeriön mielestä vahvasti kotimaista luottamusta vahvistavaan talouspolitiikkaan. Avainasemassa ovat kotitalouksien ostovoimaa, työllisyyttä ja yritysten kilpailukykyä tukevat ratkaisut, jotka pitkällä aikavälillä parantavat myös julkisen talouden kestävyyttä, VM linjaa.

Kuluttajahintojen nousun ministeriö ennakoi yhä hidastuvan, niin että ensi vuonna inflaatio painuisi jo yhden prosentin vaiheille. Tänä vuonna VM odottaa inflaation jäävän 1,2 prosenttiin, kun kevään arvio oli 1,6 prosenttia. Inflaatiota on hillinnyt erityisesti nestemäisten polttoaineiden halpeneminen.

(MTV3 - STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot