Mainos
Mainos

VTV: Yritystuet kohdentuvat entistä pienemmällä joukolle – tarpeellisuusharkinnassa parannettavaa

Yritystukien tarpeellisuusharkinnassa on parannettavaa, sanoo elinkeinoelämälle viime vuonna maksettuja tukia tarkastellut Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

VTV muistuttaa, että valtionavustukset eivät saisi olla tukiautomaatteja silloin kun muutakin rahoitusta on saatavissa eli jos hakija pystyisi rahoittamaan hankkeen tai toiminnan omalla tai muulla rahoituksella. Viraston mukaan yritystuen tarpeellisuuden arviointi on kuitenkin hankalaa, joten lainsäädäntöä ja siitä johdettavia kriteereitä tulisi selkeyttää.

Tarkastuskertomuksen mukaan tukien myöntämisessä ja maksamisessa havaittiin enemmän puutteita kuin hakemisvaiheessa. Viraston mukaan puutteet ovat kuitenkin olleet vähäisiä.

Tarkastuksessa havaittiin säädöstenvastaisia menettelyjä kuudessa yritystuessa, ja myös sisäisessä valvonnassa oli joitakin puutteita. Esimerkiksi yritysten kehittämistukea oli maksettu lain vastaisesti hankkeisiin, jotka oli aloitettu ennen tuen hakemista, ja tukikelpoisiksi kustannuksiksi oli hyväksytty ehtojen vastaisia kustannuksia.

EU:n valtiontukisäädöksiä oli sen sijaan noudatettu hyvin.

VTV tarkasti yhteensä 12 erilaista yritystukea, ja tarkastus kattoi neljänneksen runsaan 4,1 miljardin euron suuruisesta tukipotista. Yritystukien määrä kasvoi selvästi vuodesta 2015, jolloin niiden kokonaissumma oli vajaa 3,3 miljardia. Tarkastusviraston mukaan tukea saaneiden yritysten lukumäärä on laskenut viime vuosina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme