Mainos
Mainos

Waigel hätkähdytti markkinoita

Saksan valtiovarainministerin lausunto EMU-kriteerien joustavuudesta nosti eilen myrskyn vesilasissa. Kriteereistä tinkiminen johtaisi kovaan poliittiseen kädenvääntöön siitä, ketkä kelpaavat EMU:un.

EU-maiden valtiovarainministerien viikonloppuna pidetyn kokouksen viesti oli yksituumainen. Talous- ja rahaliiton aikataulusta ei lipsuta.

Alijäämäkriteerin saavuttaminen tulee Saksallekin olemaan hyvin vaikeaa. Saattaa olla, että Waigelin lausunnossa valmistellaan takaporttia ensi kevääseen, että Saksakaan ei aivan pilkulleen täytä EMU-kriteerejä.

Waigelin kiistetyn lausunnon mukaaan on parempi joustaa kriteereistä kuin aikataulusta. Jos kriteereistä tingitään, ratkaisee poliittinen peli EMU-valinnat. Poliittinen peli todennäköisesti tarkoittaisi sitä, että haetaan liittolaisia kun lopulliset äänestykset ensi vuoden keväällä tehdään.

Markkinoita Waigelin lausunnon peruminen rauhoitti, koska sen katsotaan siirtävän EMU:un liittyvää peliä ensi syksyyn. Toisaalta dollarin vahvistuminen kertoo siitä, että kriteereistä tinkimispuheet ja niiden perumiset ovat tekemässä uudesta eurosta heti alkuunsa heikkoa valuuttaa.
(MTV3/Jari Saario)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme