Mainos
Mainos

Yhä useampi leikkokukka kasvaa kehitysmaissa

Kehitysmaiden kukkatarhoille yhteistä ovat heikot työolot ja ay-oikeuksien puute.

Leikkokukkien tuotanto on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän teollisuusmaista kehitysmaihin. Suuria leikkokukkaviljelmiä on syntynyt muun muassa Kolumbiaan, Ecuadoriin, Keniaan ja Zimbabween.

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen (SASK) teettämän selvityksen mukaan kehitysmaiden kukkatarhoille yhteisiä piirteitä ovat heikot työolot ja ay-oikeuksien puute.

Maailman kukkamarkkinoiden yhteisarvo ruukkukukat ja leikkovihreät mukaan laskien on noin 60 miljardia euroa, josta leikkokukkien osuus on puolet. Suosituimpia vientikukkia ovat ruusu, neilikka ja krysanteemi.

Kehitysmaissa tuotettujen kukkien hinnat pysyvät maailmanmarkkinoilla suhteellisen vakaana toisin kuin esimerkiksi kahvin tai teen hinnat. Tästä syystä Maailmanpankki ja eräät muun kansainväliset rahoituslaitokset ovat kannustaneet viljelijöitä siirtymään ruokakasveista kukkien viljelyyn. Useilla alueilla kukkaviljelyyn siirtyminen on johtanut siihen, että ruokatuotanto on supistunut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme