Mainos
Mainos

Yhtiö käy rankasti suomalaisten kukkarolle - Yle: tekee suurvoitot, mutta ei juuri maksa veroja

Suomen suurin sähköverkkoyhtiö Caruna on rakentanut miljardien eurojen lainaketjun, ja välttyy näin maksamasta veroja Suomessa.

 Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa 

-Sähkölasku koostuu energian hinnasta, siirtomaksuista ja veroista. Ainoastaan sähköenergian hintaa voi kilpailuttaa.  
-Yksityiskuluttajan sähkölaskusta 40-50 prosenttia on sähköenergian osuus.   
-Sähkön siirto tarkoittaa sähkön tuomista sähköverkkojen kautta kuluttajalle. Siirtomaksuilla katetaan verkon investoinnit, ylläpito ja käyttökustannukset.   
- Siirtohinta muodostuu kuukausittaisesta perusmaksusta ja sähkön käytöstä riippuvasta maksusta.  
-Siirtopalvelu on paikallisen sähköverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa siirtohintaa.  
-Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta.  
-Sähkönsiirtopalvelusta ja sähköenergiasta maksetaan arvonlisäveroa. Lisäksi kuluttaja maksaa sähköveroa sähkön siirtohinnan yhteydessä.  

Lähde: STT

Caruna on ollut nyt tapetilla, sillä yhtiö päätti korottaa asiakkaidensa sähkön siirtohintoja enimmillään jopa 30 prosentilla.

Samaan aikaan yhtiö tahkoaa mojovaa tulosta. Yleisradio kertoo, että Carunan liikevoitto oli vuonna 2014 yli 50 miljoonaa euroa. 

Yhteisöveroa Caruna maksoi kuitenkin vain vaatimattomat 800 000 euroa. Carunan rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan yhtiön kautta.

Aiemmin Caruna oli valtionyhtiö Fortumin omistuksessa. Nykyään valtaosa omistuksissa on ulkomaisten sijoittajien halussa.

Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori kertoo Ylelle pitävänsä Carunaa hyvänä yrityskansalaisena ja veronmaksajana.

Yle toteaa, että Carunan toiminta ei ole laitonta. 


Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot