Mainos

Yrittäjät jatkavat palkansaajia pitempään työelämässä

Eläketurvakeskuksen mukaan yrittäjäeläkevakuutuksen ottaneiden keski-ikä on korkeampi kuin palkansaajilla. Lisäksi yrittäjien eläkkeet jäävät selvästi pienemmiksi kuin palkansaajilla.

Noin puolet yrittäjistä aikoo jatkaa työssään vähintään 65 ikävuoteen saakka. Eläketurvakeskuksen kyselytutkimuksen mukaan palkansaajista näin pitkään töissä ahertaa vain noin kolmasosa.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan mukaan kyselytutkimuksen tulos ei yllätä, koska yrittäjät siirtyvät nykyisinkin eläkkeelle palkansaajia vanhempina. Vuonna 2003 vanhuuseläkkeelle siirtyneistä yrittäjistä kolmannes oli täyttänyt 65 vuotta.

Yrittäjäeläkevakuutuksen ottaneiden keski-ikä on korkeampi kuin palkansaajilla. Yrittäjillä se on lähes 46 vuotta ja palkansaajilla 40 vuotta. Kaikkiaan 40 prosenttia yrittäjistä on 50-64 -vuotiaita.

Lisäksi yrittäjien eläkkeet jäävät selvästi pienemmiksi kuin palkansaajilla. Yrittäjä määrittelee eläkkeensä tason ottaessaan yrittäjien eläkelain eli YEL:n mukaisen vakuutuksen. Vakuutuksen pohjana oleva työtulo nousi vuonna 2003 keskimäärin hieman yli 16 000 euron. Työntekijöiden vastaava eläkettä kuvaava keskipalkka oli 22 500 euroa vuodessa.

-Ei ole ihme, että 70 prosenttia yrittäjistä on Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan itsekin sitä mieltä, ettei yrittäjäeläke ole vastannut heidän odotuksiaan, sanoi Rantala puhuessaan yrittäjäeläkkeitä käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

Rantala kannusti yrittäjiä ottamaan itselleen kunnon YEL-vakuutuksen. Hän muistutti yrittäjiä myös siitä, että lakisääteisen yrittäjäeläkkeen edut tulevat kaikkein selvimmin esiin työkyvyttömyystapauksissa.

-Se on yrittäjilläkin yleisin syy eläkkeelle lähtöön. Lakisääteinen yrittäjäeläke on edullinen tapa hankkia turva työkyvyttömyyden ja perheenhuoltajan kuoleman varalle, sanoi Rantala.

Eläketurvakeskuksen kyselyyn vastasi 205 yrittäjää. Tuloksia verrattiin toiseen kyselyyn, johon vastasi 1381 palkansaajaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot