Mainos

Yrittäjyyden kasvu pysähtynyt

EU-tukialueista Pohjois-Suomi on ollut selvässä kasvussa, kun taas Itä-Suomi on tuista huolimatta jäänyt jälkeen koko maan kehityksestä.

Yrittäjyyden kasvu on pysähtynyt 2000-luvulla. Yritysten määrä, henkilöstön määrä ja liikevaihto ovat pysyneet lähes muuttumattomina. Tilastokeskuksen kymmenvuotiskatsauksen mukaan laman jäljiltä erityisesti henkilöstön määrä on jäänyt pysyvästi aiempaa pienemmäksi.

Yritystoiminta oli huipussaan laman puhjetessa vuonna 1990. Yrityksiä oli yli 218 000, ja ne työllistivät 1,44 miljoonaa ihmistä. Pohja saavutettiin 1994, jolloin yrityksiä oli enää 185 000. Henkilöstön määrä oli romahtanut 1,05 miljoonaan.

Laman jälkeen yritysten liikevaihto saavutti huippuvuoden 1990 tason jo vuonna 1997, yritysten määrä vuonna 1998.

Yrittäjät ikääntyvät nopeammin kuin väestö keskimäärin. Koska työelämästä poistuvat ikäluokat ovat sinne tulevia suurempia, voi yrittäjien määrä nykyisellä kehityksellä romahtaa.

Kymmenvuotiskatsauksessa tarkasteltava kausi on myös EU-Suomen aikaa. Siksi Suomen kehityksessä pohditaan mm. EU:n tukipolitiikan vaikutuksia. Tukialueista Pohjois-Suomi on ollut selvässä kasvussa, kun taas Itä-Suomi on tuista huolimatta jäänyt jälkeen koko maan kehityksestä. Tukien vaikutusta onkin erittäin vaikea eristää alueen muusta kehityksestä. Alueen tuotantorakenne ja paikallinen yrittäjyys voivat usein olla merkittävämpiä menestystekijöitä kuin alueen ulkopuolelta saatu rahallinen tuki.

Kymmenvuotiskatsaus on tilastoihin perustuva laaja katsaus Suomen kehityksestä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Julkaisu koostuu tilastoaineistoista ja tilastoja analysoivista artikkeleista.

Kymmenvuotiskatsauksen 2005 keskeisenä teemana on yritystoiminta.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot