Mainos
Mainos

Yritykset ja viranomaiset valmistautuvat kiireellä päästökauppaan

Suomalaisyrityksillä on ollut ongelmia mm. päästöjen tarkkailusuunnitelmien laadinnassa.

Päästöoikeuksien ja päästölupien hakeminen on työllistänyt yrityksiä koko syksyn. Näin on ollut myös Ruukilla Raahessa.

- Olemme joutuneet rakentamaan koko tietojen keruu- ja raportointijärjestelmän näille päästöille, kertoo energia- ja ympäristöjohtaja Kari Noberg.

Kaikkien päästökaupan piirissä olevien yli 500 laitoksen päästölupahakemukset päätyvät Energiamarkkinavirastoon. Enemmistö hakemuksista on ollut kelvollisia, mutta puutteitakin on löytynyt kolmasosasta. Ongelmia on ollut muun muassa tarkkailusuunnitelmien laatimisessa.

Jos täydentäminen venyy myöhään, kaikkia päästölupia ei ehditä myöntää tämän vuoden puolella.

Pariltakymmeneltä laitokselta luvan hakeminen on unohtunut.

Kauppa on käynnissä

Vaikka päästökauppa käynnistyy virallisesti vasta vuodenvaihteessa, päästöillä käydään kauppaa jo nyt. Kauppaa käyvät pääasiassa suuret energiayhtiöt.

Muutamat suomalaisyrityksetkin ovat kokeilleet kaupantekoa harjoittelumielessä. Raahessa ei päästökauppaa vielä ole harjoiteltu, mutta päästöoikeuksien osto on edessä.

- Ennakoimme, että jonkun verran joudumme ostamaan oikeuksia, arvioi Noberg.

Tällä hetkellä hiilidioksiditonnin päästöoikeus maksaa vajaat yhdeksän euroa, mutta tuleva hintakehitys on arvailujen varassa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme