Mainos

Yritysjohtajat: Liikemiesvaltuuskunnan matkat eivät edistä vientiä

Kaksi kolmasosaa suomalaisista suuryritysten johtajista on sitä mieltä, että presidentin virallisten valtiovierailujen yhteyteen kuuluvilla elinkeinoelämän valtuuskunnilla ei ole juuri merkitystä.

MTV:n uutiset kysyi asiaa sadan suomalaisen suuryrityksen johtajalta. TT:stä ehkä yllättävääkin vastausta selitetään sillä, että valtuuskunnat eivät ensisijaisesti olekaan mukana tekemässä bisnestä vaan solmimassa uusia kontakteja ja tekemässä itseään tunnetuiksi.

Kyselyn tulos on yllättävä. Vain neljäsosa vastaajista katsoi, että näille matkoille osallistumisella on suuri merkitys.

Kysymys oli sen verran arka, että yksikään uutisten tavoittama yritysjohtaja ei halunnut lähteä sitä julkisuudessa kommentoimaan.

Sen sijaan teollisuuden etujärjestössä vastauksia tulkitaan siten, ettei näillä matkoilla ole tarkoituskaan tehdä bisnestä.

Samassa kyselyssä yli puolet vastaajista sanoi nykyisen kaltaiselle tulopoliittiselle sopimusmallille kyllä. Kolmasosakin vastaajista piti tupo-mallia tyydyttävänä. Vain kaksitoista prosenttia vastaajista piti tupoa huonona.

Kyselu tehtiin sadan suurimman yrityksen toimitusjohtajalle, heistä puolet vastasi kyselyyn.

Suomalaiset suuryritykset vastustavat jyrkästi osinkojen verotusta. MTV:n kyselyssä miltei 9 kymmenestä yritysjohtajasta vaatii nykyjärjestelmän säilyttämistä. Yhteisöveron alennushankkeet saavat johtajien kannatuksen.

Verokeskustelu kimmahti Valtioneuvoston linnasta viimesyksyisen Arvelan mallin myötä. Vaalien lähetyessä kierrokset kiihtyvät, siksi MTV kysyi kantaa sadalta suurimmalta yritysjohtajalta. 50 vastasi ja kanta oli selvä.

Erityisesti ajatus osinkojen tuplaverotuksesta sai tuomion. Yritykset pelkäävät osakesijoittajien kaikkoavan ja vakaan rahoituspohjan murenevan. Arvelan ryhmän toinen ehdotus on isojen yhtiöiden mieleen, yritysverotusta pidetään liian ankarana. Kaksi kolmasosaa vastaajista kaipaakin remonttia.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteq kuvastaa tulevaisuutta. Pääkonttori on Espoossa, mutta väki muualla. Kymmenestätuhannesta työntekijästä vain 1000 on Suomessa.

Yritysjohtajakyselyn viesti on selvä - veroale luo työtä ja tulosta. Yhtiöt eivät äänestä, mutta näkemykset saavat painoa 110 miljardin euron yhteenlasketusta liikevaihdosta. Se kun on kolme kertaa suurempi kuin valtion tämän vuoden budjetti.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.01.2003)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot